От днес "Топлофикация София" започва да преизчислява сметките на своите клиенти, съобщават от пресцентъра на дружеството.

Припомняме, вчера КЕВР определи ретроактивните цени на топлинната енергия и на електрическата енергия, по които ще бъдат преизчислени сметките на потребителите.

Намалението на цената на топлинната енергия от "Топлофикация София", в сила от 1 юли 2019 г., е 11.16%.

Столичната топлофикация вече може да стартира процедурата за преизчисление на сметките на потребителите и да пресметне сумата за възстановяване на всеки абонат.

Връщат близо 76 млн. лева на ТЕЦ-овете

Връщат близо 76 млн. лева на ТЕЦ-овете

Парното поевтинява средно с 10% със задна дата

По договорите за доставка на природен газ за периода 5 август 2019 г. - 31 март 2020 г. на дружеството се възстановяват 59,4 млн. лева, като тази сума включва: 17,2 млн. лв., които столичната Топлофикация, като производител на електрическа енергия, трябва да върне във фонд "Сигурност на електроенергийната система.; 9,6 млн. лв. ДДС; 1,8 млн. лихви /платени към газовия доставчик/;

Остават 30,8 млн. лв., които "Топлофикация София" ще възстанови на клиентите си през следващите месеци.

Преизчисленията ще се извършат в 30-дневен срок, като във фактурите на потребителите ясно ще бъдат обозначени както съответния период, така и съответното намаление, което всеки ще получи.

За абонатите, които заплащат потреблението на топлинна енергия в имотите си по реален месечен отчет, ще бъде направено приспадане на дължимите суми с фактурата за май, която те ще получат след 15 юни. Ако сумата за възстановяване е по-голяма, приспадането ще продължи до нейното изчерпване.

За опасност потребителите да дотират ТЕЦ-овете, предупреждава омбудсманът

За опасност потребителите да дотират ТЕЦ-овете, предупреждава омбудсманът

Заради определянето на цените на парното и топлата вода по прогнозни стойности на газа

За клиентите, които заплащат прогнозно месечно потребление, ще бъде направено преизчисляване и възстановяване на сумите в годишната изравнителна сметка, която предстои те да получат до 15 юли.

От "Топлофикация София" напомнят, че точното изготвяне на изравнителните сметки зависи от отчет на разпределителите на радиаторите и водомерите за топла вода във всички имоти в сградата. Клиентите, които не са успели да осигурят достъп на една от двете дати, определени от топлинния счетоводител, могат да заявят допълнителен отчет на трета, посочена от тях дата. Крайният срок за допълнителни отчети, възражения и рекламации е 31 август. След тази дата изравнителните сметки не могат да се преработват.

Парното - хем по-скъпо, хем по-евтино

Парното - хем по-скъпо, хем по-евтино

Еленко Божков и Валентин Николов

Припомняме, навръх 3 март бе обявено, че от "Газпром" намаляват цената на газта с над 40%.

Новият договор с "Газпром" дойде след антимонополното решение на ЕК и двустранни преговори. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г.

По тази причина "Булгаргаз" съобщи, че ще възстанови на клиентите си пари със стара дата.

Заради поевтиняването на газа, на 20 март от КЕВР съобщиха, че се очаква от 1 април парното да поевтинее средно с 20% за страната.

В началото на април стана ясно, че за потребителите в София цената на топлинна енергия се намалява с 26.47%.