Премиерът Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова сблъскаха позиции по темата за имигрантите. Това стана по време на парламентарния контрол.

Българите да спят спокойно, иска Борисов

Българите да спят спокойно, иска Борисов

Премиерът спокоен за вота на недоверие

Миграцията е проблем на бъдещето, според соцлидера. През 2015 г. госпожа Меркел сгреши като покани мигрантите да дойдат в Европа, изтъкна тя. Нинова вижда липса на лидерство по отношение на решаването на този въпрос. А нашата позиция по темата е непоследователна. Червеният лидер цитира българската позиция.

Борисов отчете успехите на европредседателството в НС

Борисов отчете успехите на европредседателството в НС

Материали бяха раздадени на депутатите

Това изненада Борисов, който поиска Нинова отново бавно и внимателно да прочете въпроса си. Според него ако имало решение на темата с мигрантите, то тя нямало да се търкаля толкова време. По тази тема съвестта му била най-чиста. Пазим външните граници на ЕС и всички го признават, категоричен бе премиерът. Сега имаме нулева миграция, похвали се той. Истинският проблем не е в нелегалната, а в легалната миграция, подчерта Бойко Борисов и добави, че по темата за миграцията има много подводни камъни. Много ясни са регламентите за правата на човека, отчете той. И в мигрантската криза има хибридна война.

Нинова обвини, че изолирали президентството от европредседателството

Нинова обвини, че изолирали президентството от европредседателството

Не успяхте да мобилизирате национална енергия

За преминалите 60 000 мигранти през наша територия, той отчете помощта на канцлера Ангела Меркел. Добре че тя ги гушна да влязат там, че тези 60 000 щяха да са тук, похвали Бойко Борисов. Според него сме перфектни по темата с мигрантите. На последния съвет го критикували, че е циничен и брутален, че не искал мигранти у нас. Заедно трябвало да се намери решение на проблема. В началото бяхме неподготвени, сега сме най-добри, отчете министър-председателят. Милиарди струва на ЕС мигрантската криза.

Борисов: Европейците спят спокойно, защото пазим границите

Борисов: Европейците спят спокойно, защото пазим границите

„Не ни харесваш и отиващ при Доган да те оправи” – заяви премиерът

Корнелия Нинова захапа премиера за миграцията като позитивен фактор за демографската криза. Гледа ли кабинетът на мигрантите като работна ръка, пита тя. Бойко Борисов посочи, че е ясно кои мигранти биха ни създали проблем- тези, които Европа не ги е харесала и иска да ни ги върне. Бихме дали убежище, но за определен срок, после по родните места, е категоричната му позиция.

Останахме в периферията на ЕС, недоволен Карадайъ

Останахме в периферията на ЕС, недоволен Карадайъ

ДПС вижда отстъпление от евроатлантическата ориентация на страната

Във връзка с въпроса на лидера на БСП, ПГ на "БСП за България" внесе проект на решение за разискване до министър-председателя на Република България Бойко Борисов относно политиката на правителството по въпросите на миграцията в България и Европа. В документа социалистите предлагат парламентът да излезе със следните решения:

  1. Възлага на Министерския съвет да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, в това число срещу сключването на двустранни споразумения с други държави - членки на Европейския съюз.
  2. В срок до 30.09.2018 г. Министерският съвет да представи пред Народното събрание предложенията на България за реформа на т.нар. Дъблинска система за прием на бежанци и конкретно на Регламент (ЕС) № 604/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 26 юни 2013 г.

Председателят на парламента насрочи разискването за следващия петък.