Председателството на Съвета на ЕС е на България, а не на управляващата партия. С такава критика се обърна към правителството лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, след като премиерът Борисов представи своя отчет в пленарна зала.

"Воля" писа Добър (4)+ на председателството

"Воля" писа Добър (4)+ на председателството

Марешки призова Борисов да се отърве от султанките във властта

Карадайъ обясни, че на практика председателството е нормално, протоколно и рутинно събитие, но за България това е първото председателство и затова е важно - за да се видим като част от европейския процес и европейския дневен ред.

Гражданите на ЕС, включително и българските, очакват конкретни резултати - икономически растеж, сближаване на стандарта, посочи Мустафа Карадайъ и разкритикува отстъплението в кохезионната политика, отсъствието на темите за общата селскостопанска политика, икономиката, културата.

Нинова обвини, че изолирали президентството от европредседателството

Нинова обвини, че изолирали президентството от европредседателството

Не успяхте да мобилизирате национална енергия

Какво се случи със сектор транспорт, с мобилността, попита лидерът на ДПС и установи, че като че ли се е забравило, че България и част от ЕС и българите са европейски граждани. Според него и по време на председателството се забелязва отстъпление от евроатлантическата ориентация на страната, властвали са разделение и противопоставяне, расизъм и ксенофобия.

Геостратегическите интереси на страната минават през евроатлантическата интеграция и въпреки успехът на поставянето на темата за Западните Балкани, "нали си даваме сметка, че оставаме в периферията", заяви Мустафа Карадайъ. Той е недоволен, че темите за еврозоната и Шенген не са постигнали придвижване и са останали на заден план.

Сидеров: Европейците разбраха, че сме по-красиви и по-добри

Сидеров: Европейците разбраха, че сме по-красиви и по-добри

Председателството не е приказка с хепи енд

Мустафа Карадайъ призова да се проведат нужните реформи без подмяна и палиативни мерки.

Демокрацията няма алтернатива, както и междуетническата толерантност, категоричен бе Карадайъ и призова това да бъде визията на България за бъдещето.