"Ако напишете "Елена Йончева" в "Гугъл" и превключите на "Изображения" половината снимки ще са мои", коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пред БТВ и се пита защо народният представител от БСП няма до момента и един законопроект.

Добрев се обръща към Йончева: "Тя изпълнява ли поръчки на трима бизнесмени в Хасково, които са "превзели" хасковския кмет и той вече не е кмет на ГЕРБ. Един от тези бизнесмени стои на стола на кмета, включително физически - кметът стои на конферентната маса, в присъствието на двамата се викат общински служители и им се поставят задачи".

От думите му не става ясно кой е бизнесменът, но добавя, че това е човек, близък до Иван Стаматов, с когото кметът Добри Беливанов е бил на екскурзия в чужбина.

Кумгейт vs. Смолянгейт

Кумгейт vs. Смолянгейт

Елена Йончева срещу Делян Добрев, епизод 2

Или от чужди служби по линия на енергетиката, или е поръчан от бизнесмени, така Добрев коментира новите обвинения на Йончева, че свързани с него фирми са спечелили милиони от обществени поръчки в Хасково. С документи в ръка, той обяснява обстоятелствата около процедурите, за които се твърди, че са облагодетелствали негови близки.

"Г-жа Йончева служител ли е на определени служби в България и в чужбина. Изпълнява ли поръчка на български или чужди служби за дискредитирането ми заради енергийни проекти, които няма да се случат, ако аз съм председател на енергийната комисия в парламента,", допълва втората си хипотеза Добрев.

Бившият министър на икономиката изважда снимки от предизборната кампания на БСП в Хасково. На тях се вижда млад мъж, който бил "постоянен придружител" на Елена Йончева по време на проявите и пита: "Знае ли, че този господин има присъда в Испания и, доколкото знам, е излежавал присъда за измами. Какво е вършил през предизборната кампания - за кой контингент е отговарял този господин."

Делян Добрев се извини, че е издигнал Беливанов в Хасково

Делян Добрев се извини, че е издигнал Беливанов в Хасково

Цветан Цветанов застана зад Добрев, за ГЕРБ било важно да работят за хората

По думите му мъжът няколко пъти си е сменял името и последното било Борис Архондев. Той показа и имения, в които, по думите му, Йончева е живяла по време на кампанията. Според "Капитал" тези имоти са на банкера Цветан Василев. Елена Йончева отказа да се включи по телефона и да отговори на въпросите, които Делян Добрев й зададе.

"Благодарение на г-жа Йончева излезе, че поръчките са нещо лошо в Хасково, а благодарение на тях се постигнаха най-ниските цени в България", посочи той. Делян Добрев защити и братовчедка си Росица Гаргова, като посочи, че тя е била отличена с награда за най-добър финансист от Националното сдружение на общините, а с избухването на скандала "Кумгейт" и изострянето на отношенията с кмета Добри Беливанов, всички кадри на ГЕРБ са напуснали Община Хасково.

Конституционният съд ще гледа оставката на Делян Добрев

Конституционният съд ще гледа оставката на Делян Добрев

Константин Пенчев е успял да убеди повечето съдии

Добрев допълни, че "Еко Традекс Груп", в която миноритарно участие има съпругът на първата му братовчедка - Даниел Гаргов, е започнала сериозната си дейност с обществена поръчка още преди идването на ГЕРБ на власт - за реконструкция на сметище за 10 млн. лв. през 2006 г. в Смолян, с кмет Дора Янкова (днес - депутат от БСП). В последствие има и друг договор със същата община през 2009 г.

На този фон, в Хасково "Еко Традекс Груп" имала няколко загубени големи търга в Хасково през последните години, а спечелените били след изтеглянето на кадрите на ГЕРБ от общината. Гаргов, който по смисъла на закона не е свързано лице с Делян Добрев, има и 1/3 участие в друга фирма - "Форуком", която е дала кредит на бащата на бившия министър за изграждането на завод за пелети.

Добрев подчерта, че кредитът е с 8% лихва, всичко построено и цялото останало имущество са гаранция и на този етап родителите му не могат даже да покриват главницата по задължението.

"Вие като теглите кредит да правите бизнес, къде отивате - при приятел да ви даде пари или в банка, където имате познат", обяснява Добрев заемът от "Форуком", а не от друга финансова институция.

Добрев се похвали, че е съученик и на Румен Радев

Добрев се похвали, че е съученик и на Румен Радев

Червени фирми санирали блоковете в Хасково