Няма извинение за липсата на прозрачност, която стои зад сключването на договорите за ваксините срещу Covid-19. Това заяви председателят на "Обнови Европа" Дачиан Чолош по време на дебатите в Европейския парламент, цитиран от БНР.

"Ние носим отговорност за гарантирането на пълна прозрачност, иначе ще се зародят теории на конспирациите", каза Чолош.

Най-слаб имунен отговор при „Астра Зенека“ – България поръчала най-много такива

Най-слаб имунен отговор при „Астра Зенека“ – България поръчала най-много такива

Така се увеличава с 20% броят на ваксинираните

За прозрачност настоя и евродепутатката Естер де Ланге от Европейската народна партия. Де Ланге изтъкна, че нейната партия подкрепя Общностния подход на Комисията и каза: "Това означава ли, че разгръщането на стратегията за ваксиниране върви перфектно? Не".

По думите й има много предизвикателства пред страните-членки и производителите, чиито мащаби трябва да се определят. Тя запита реторично дали това означава, че фармацевтичната индустрия е лесен партньор за водене на преговори и си отговори, че със сигурност не е. И само повече прозрачност може да разсее широко разпространеното усещане - оправдано или не, че твърде често печалбата е поставена преди хората в тази индустрия.

На този етап Европейската комисия отказва да даде подробности по преговорите с фармацевтичните компании за закупуването на ваксини въпреки настойчиво поставяните въпроси от евродепутати и журналисти.

Костадин Ангелов: Политически мераклии и социални лешояди ни атакуват за ваксините

Костадин Ангелов: Политически мераклии и социални лешояди ни атакуват за ваксините

Правителството не се ръководи от фирма, а от вид ваксини за всички, категоричен той