Интересно представителство в местната власт заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган за предстоящите избори преди началото на днешния Национален съвет на движението.

Може би за първи път от 18 години в ДПС има стръв, наплив, конкуренция, борба, дори до ръкопашен бой се стига за листите за номинации за общински кметове, каза той.

Доган категорично заяви, че за първи път ДПС ще има номинирани кметове за повече от една трета от областните центрове.

Както лидерът на движението Ахмед Доган обеща преди началото на съвета, след първата му част станаха ясни и другите областни центрове - освен Кърджали, които ДПС смята да „атакува".

Заместник председателят на партията Касим Дал обяви на брифинг в паузата, че все още няма крайно решение, но за Бургас, Хасково и Търговище партията има намерение да издигне собствени кандидати.
В Добрич ще бъде издигнат кандидат на ДПС, също и в Пловдив, Русе, Шумен, Враца и Смолян.

Другата седмица ще стане известно кого ДСП ще подкрепи в кметската битка в София.
Запитан коя кандидатура ДПС ще подкрепи - по-скоро на партньорите - Бриго Апсарухов и Антония Първанова или Мартин Заимов, Доган потвърди, че това е нишата за избор на ДПС.

„Мартин със своята нова визия за София, с ноухау-то и като личност и като начин на мислене и като професионалист; Първанова като либерал предимно, пък тя е и огнена жена; а Бриго - в социалния вектор - това са наши партньори, поясни Доган."

Той потвърди, че има лични симпатии и каза, че в интелектуален план може би Мартин Заимов, в емоционален план - може би Тити, в друго измерение - може би Първанова. Бриго също е много респектираща кандидатура, допълни Ахемд Доган.

Лидерът на ДПС е категоричен, че още на първия тур ДПС ще има позиция.
Ние сме твърде скромни в София, но това ситуиране в скромността може да бъде и решаваща позиция за подкрепата, каза Доган.

Той посочи още, че позицията на БСП в Кърджали не безпокои ДПС.
Кърджали за нас не е толкова голям проблем, както се внушава.
Някои имат интерес Кърджали да бъде едва ли не - цитаделата на ДПС, коментира Доган.

Ние ценим Кърджали и правим всичко възможно да си промени облика, както в жизнен така и в инфраструктурен смисъл и във всякакъв друг, но Кърджали не е манна небесна, продължи той.
По думите на Доган кметът на ДПС е успешен, един от малкото успешни кметове в национален мащаб.

ДПС да има минимум 40 кметски места, спечелени със собствени кандидатури - това е задачата, посочена от Централния съвет на партията, съобщи Юнал Лютфи в паузата на заседанието на ръководството на партията.
За сравнение той посочи, че след изборите през 2003 г. досега ДПС е имала 32 кмета, издигнати от партията.

След 4-часово заседание само по първа точка - утвърждаване на представителите на ДПС за предстоящите избори, Дал съобщи, че ДПС участва в 225 общини със самостоятелни листи, а в 30 - с коалиционни листи.

Партията издига в 89 общини кандидати на ДПС за общински кметове. В коалиция ще бъде в 38 общини.

В 61 общини партията ще подкрепи БСП, в 37 ще подкрепи независими кандидати, в 4 - СДС, в 6 - НДСВ и в две ще окаже подкрепа на други коалиционни партньори.
В 20 общини ДПС има нерешени въпроси.

В София ДПС издига кандидати за 19 районни кмета, като водач на листата е решено да бъде доктор Стоянов.
В останалите райони партията ще окаже подкрепа на НДСВ, на БСП и СДС, като движението очаква в София да има най-малко един общински съветник.

В Разград ДПС сигурно ще подкрепи сегашния областен управител, който е независим кандидат и няма да подкрепи сегашния кмет, който е кандидат на БСП за изборите, допълни Дал.

Заседанието на Централния съвет продължава с разглеждане на отчетите на министрите на ДПС в правителството.