Ахмед Доган е оставил домашно на премиера Бойко Борисов за Нова година - да направи точните сметки кое ще му отнеме повече електорат - дали ако получи подкрепата на ДПС в един кабинет на малцинството или ако Патриотите излязат от властта и влязат в ролята на опозиция.
Така Илхан Андай коментира пред bTV речта на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, че ако вотът на недоверие към кабинета "Борисов 3" мине, няма да има партия от опозицията, която да поеме политическата отговорност за управлението на страната.

Според Андай речта на Доган е била разбрана правилно. Впоследствие обаче всички са развили други тези, които са били изгодни за тях. По думите му ако Борисов реши, че Патриотите няма да откъснат проценти от неговия електорат, през 2018 година може да е склонен да направи ново правителство с подкрепата на ДПС.

Борисов: Искат да си покажем всички магарии по време на европредседателството

Борисов: Искат да си покажем всички магарии по време на европредседателството

Радев говори с думите на Нинова…

Припомняме, на 21 декември почетният лидер на ДПС Ахмед Доган заяви, че ако вотът на недоверие към правителството мине, няма да има партия от опозицията, която да поеме политическата отговорност за управлението на страната.

На следващия ден зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди думите на Доган, но категорично отрече между ГЕРБ и ДПС да е имало някаква уговорка или разговори. По думите му ДПС имат проблеми единствено с участието на патриотите във властта, а не с ГЕРБ.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов също сподели, че подкрепя думите на Доган, че сегашното управление няма алтернатива.

По-различно беше мнението обаче на лидера на БСП - Корнелия Нинова. По нейно мнение Бойко Борисов е помолил Ахмед Доган за помощ и я е получил. Въпреки това вот на недоверие ще има. Според лидера на червените премиерът се е притеснил от напрежението в страната, предстоящия вот на недоверие за корупцията и от разнобоя с патриотите в упарвляващата коалиция. За това Борисов помолил Доган за помощ и я получил, като по този начин оставя БСП единствена опозиция и алтернатина на управлението.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайь пък коментира, че всички са разбрали думите на Доган погрешно. Според Карадайь посланието на Доган било, че само ДПС е готова да управлява страната, но само това не е достатъчно. Трябвало да се разбере, че БСП не е готова, а не, че ГЕРБ е незаменима. Ставало ясно, че ДПС не е готова да управлява по изискванията на днешното време, но те се подготвяли за това. 

Ахмед Доган може да се върне в политиката, твърдят анализатори

Ахмед Доган може да се върне в политиката, твърдят анализатори

"Гейтовете" са наченки на диктатура според Димитър Тадаръков

Андай коментира и бежанския поток към Европа. По думите му войната вече е свършила и всички, които са искали да поемат към Западна Европа, са го направили. Според Андай оградата на границата ни с Турция е по-сигурна, а премиерът Борисов е направил много за това Ердоган да не пуска бежанци към България, въпреки че по този начин е загубил проценти заради доброто си отношение към южната ни съседка.

"Ние продължаваме пък да връщаме "гюленисти", за което ни благодарят", отсече Андай и добави, че за това няма официална информация, но на форум правосъдният министър на Турция посочил, че повечето съседки на страната помагат такива хора да се връщат там.