Договорът с Македония влиза за ратификация в НС следващата седмица, обяви външният министър Екатерина Захариева по време на дискусията "Европейска интеграция, регионално сътрудничество и свързаност на Западните Балкани -приносът на българското председателство в Народното събрание".

"Темата за Западните Балкани е много важна и дългосрочна и не се изчерпва само с нашето председателство. Западните Балкани ще са ангажимент и на друго председателство извън нашето трио", увери Захариева.

ЕС подкрепя договора за добросъседство с Македония

ЕС подкрепя договора за добросъседство с Македония

Документът показва решителността на двете страни да преодолеят противоречията си

Тя припомни, че за първи път от 12 г. Западните Балкани за посочени като приоритет, за първи път Юнкер ги споменава в речта си. Захариева беше категорична, че трябва да се говори за глад от реформи в тези страни, а не за умора по пътя към ЕС.

Тя припомни, че само Черна гора и Сърбия са със статут на страни преговарящи за членство за ЕС. Очаква се отварянето на нови преговорни глави по време на нашето председателство.

Македония и Албания са в очакване в най-скоро време да започнат преговори. Изчаква се доклад за напредъка на Албания. Очаква се започване на реални преговори. Договорът с Македония ще влезе за ратификация в НС следващата седмица.

Босна и Херцеговина ако не дадат задоволителни отговори на въпросника, малко вероятно е по време на нашето председателство да стартира процес на присъединяване.

По думите на Захариева в новата бюджетна рамка на ЕС и предприсъединителната помощ, парите трябва да са насочени към създаване на нови работни места и задържане на младите хора. В някои от тези балкански страни безработицата е 50 % и това води до радикализация.

Според Захариева свързаността не трябва да е само в сферата на инфраструктурата, но и в енергийните системи.

Газовите ни проекти са в полза и на Македония, убеждава Петкова

Газовите ни проекти са в полза и на Македония, убеждава Петкова

Проблемът на Балканите е в липсващата инфраструктура

Жечо Станков -заместник-министър на енергетиката заяви, че подкрепяме създаването на Европейски енергиен съюз. Основен наш приоритет е сигурността на газовите доставки и изграждане на липсващата инфраструктура.

Акцентът ще бъде в газовия сектор. Интерконекторът ни с Гърция е в напреднал стадий. Интерконекторът със Сърбия също се движи бързо като проект. Разширява се хранилището в Чирен. Отпуснати са 50% от ЕК за предпроектно проучване на газовия хъб Балкан", има голям интерес от фирмите към него.

Деница Николова, заместник-регионален министър обеща подкрепа за трансграничното сътрудничество в хода на европредседателството. Имаме две трансгранични програми, които касаят Западните Балкани, обясни тя. 50 милиона евро са в подкрепа на развитието на трансграничните региони. Можем да създаваме обмен на практики, убедена е Николова.

Поставя се акцент върху енергичната сигурност по Дунавската стратегия. По друг евромеханизъм ще работим в екологичната сфера със съседките от Западните Балкани.

Деница Николова вярва, че ще помогнем за бъдещото им членство в ЕС. Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов увери, че страната ни е поела ангажименти към транспортното развитие на Западните Балкани и свързаността на страната ни с тези държави. Приоритет ни е коридор номер 8.