Договорът с Полша беше успешен. Това заяви бившият постоянен секретар на отбраната Добромир Тотев, който даде показания като свидетел по делото срещу ексвоенния министър Николай Ненчев за ремонта на МиГ-29.

Припомняме, че срещу Ненчев са повдигнати две обвинения за длъжностно престъпление. Те са свързани със сделката с Полша за ремонта на МиГ-овете. Срещу бившия военен министър има обвинение за неосигурена летателна годност на военните пилоти, неизпълнение на договореност с "РСК МиГ".

Полските условия за МиГ-овете по-изгодни, уверява защитата на Ненчев

Полските условия за МиГ-овете по-изгодни, уверява защитата на Ненчев

Екипът на ексвоенния министър го защити в съдебна зала

Добромир Тотев разказа, че е имало процедура за сключване на договор с "РСК МиГ", но политиката на правителството била насочена към това да се ограничи зависимостта от страни, които са извън НАТО. От тази гледна точка договорът с руската компания бил неприемлив. Освен това, тогава са се развивали и събитията, свързани с Украйна. Взето било решение да се премине към вариант поддръжката да се осъществява от Полша.

Николай Ненчев иска публичен, а не засекретен процес

Николай Ненчев иска публичен, а не засекретен процес

Той продължава да слуша, че накърнява интересите на руската компания

Тотев оцени като успешен договора, като изтъкна, че цената била по-ниска. Около 1 млн. евро била крайната цена на двигател. Добромир Тотев обясни, че цената, която руската компания давала, е била с около 100 и няколко хиляди по-висока.

Самият подсъдим Николай Ненчев се яви в съдебната зала.