В обвинителния акт чух повече от 7-8 пъти, че съм накърнил интересите на Русия и АО "РСК МИГ", което е странно.

Това коментира бившият министър на отбраната и обвиняем по делото за ремонта на самолетите МИГ-29 Николай Ненчев, след като делото срещу него беше засекретето заради наличие на класифицирана информация. Искането за засекретяване беше на прокуратурата.
Николай Ненчев заяви, че за пореден път има чувството, че го обвинява руски прокурор, а не български.

Тръгна делото срещу Николай Ненчев

Тръгна делото срещу Николай Ненчев

Предизборната кампания няма да попречи на Ненчев да се явява в съда

"Доволен съм от дадения ход на делото. Нещо, за което настоявах въпреки предизборната кампания и това, че съм ангажиран с нея", заяви Ненчев. Според него процесът трябва да бъде публичен.

"Това не е просто сделка, договор или процес. За мен този избор и решенията ми са били свързани с много силното усещане, че се касае за геостратегия", коментира още той.

Относно секретната информация, изложена в докладна записка по делото, в което действащият президент Румен Радев, е основен свидетел, Ненчев заяви: "Има неща, които не бих искал да споделя на този етап. Аз показах една докладна записка от него, която не е до мен, но тъй като тогава въпросът беше изключително сериозен, се опитах да получа и да се запозная с максимално голям обем информация. Тогава ми попадна тази докладна записка, която е лично от него до тогавашния министър на отбраната Найденов, в която той настоява да се търсят и други възможности и насочва вниманието на тогавашния министър да погледне по-сериозно на Полша."

Ненчев чете два дни редактираното обвинение за МиГ-овете

Ненчев чете два дни редактираното обвинение за МиГ-овете

И военният министър в оставка вижда политическа репресия в действията на прокуратурата

Ненчев заяви, че съдържанието на докладната е публично оповестено. "През цялото това време съм търсил алтернативни възможности, за да помогна на българската авиация и съм намерил. След като подписахме с Полша, ние получихме първите два двигателя в края на същата година, т.е близо 5 или 6 месеца по-рано", коментира още Ненчев и обясни, че е разбрал за възможностите на полските заводи в личен разговор с ген. Румен Радев.

Припомняме, тази сутрин съдът даде ход на делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев

Срещу Ненчев са повдигнати две обвинения за длъжностно престъпление. И двете обвинения са свързани със сделката с Полша за ремонта на МиГ-овете.

 

Съдът реши свидетелите по делото да бъдат разпитани, като на 12 април заедно с Константин Попов, Димитър Куюмджиев, Стоян Балабанов, Димитър Стоянов, Александър Александров, Венислав Цанов, ще бъде разпитан и действащият президент Румен Радев.