Група от местното дружество "Св. Св. Кирил и Методий" в Кюстендил организира шествие по повод 102 години от сключването на Ньойския договор, откъснал Западните покрайнини от България, информира БНР.

Никой вече не взима отношение по повод годишнината от Ньойския договор и това е умишлено и се неглижира, настояха участници.

100 години Ньой - 100 загубени години за България

100 години Ньой - 100 загубени години за България

Българите в Западните покрайнини се намирали буквално на ничия територия

След поднасяне на цветя на паметника на Тодор Александров групата продължи до бюста на Яворов в парка до централната ул."Демокрация".

Те носеха плакат с надпис "Долу Ньой".

"Отбелязваме тази дата, за да припомним и кажем, че нищо не е забравено, няма да забравим и няма да простим тази световна неправда", подчерта Владимир Миланов, председател на "Св. св. Кирил и Методи" в Кюстендил.

97 г. от Ньойския мирен договор - край на мечтата за национално обединение

97 г. от Ньойския мирен договор - край на мечтата за национално обединение

Един крайно несправедлив удар по България

От своя страна директорът на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов призова национално мислещите хора в България да намерят гроба на поета Емануил Попдимитров, да го почистят и запазят.

"Ако не от национален, то поне от човешки и християнски дълг. Намира се на самата сръбско-българска граница, принадлежало е към махалата Бубраница на разделеното с Ньойската граница село Ресен, сега е към село Горно Уйно, Кюстендилско", апелира Николов.

Възпоменателен митинг за Ньойския договор имаше и във Враца.