"Експертно правителство е опасно, когато не е ясно кой носи политическата отговорност. Сега ние - ГЕРБ-СДС, носим политическата отговорност. Това е нестандартно, асиметрично политическо действие, в опит да се излезе от този политически блокаж."

Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев след обявяването на проектокабинета на номинирания от партията за премиер Николай Габровски и във връзка със свои твърдения от 2021 г., че експертно правителство е "заблуда" и "технология за подмяна".

По следите на фалшивата любов

По следите на фалшивата любов

Днешният ден е повод за Иван Стамболов - Сула да се замисли защо точко "Швейк" беше библия на немирната ("палавата" не е ли по-добре?) интелигенция по времето на Тодор Живков

Той обясни, че ГЕРБ, лидерът и Изпълнителната комисия на партията носят отговорност за избора на кабинета "Габровски". По думите на Дончев отношенията между правителството, ГЕРБ и Бойко Борисов не са упражнение по строева подготовка.

"Ако беше номиниран типичен партиен кабинет, това щеше допълнително да инвестира енергия в политическото противопоставяне. Щяхме да отидем на избори и да влезем в режим на много опасности", коментира той. Дончев подчерта, че ако един министър е само експерт, не би могъл да свърши политическата си работа. "Ако сведем службата на министър до това да е само експерт, това е ерозиране на функцията", обясни той.

Андрей Гюров: Експертният кабинет на Габровски е фасада за скрити коалиции

Андрей Гюров: Експертният кабинет на Габровски е фасада за скрити коалиции

Ясно се вижда изградения мост между Банкя и президентството

Запитан дали в идеалния вариант за правителство на ГЕРБ Бойко Борисов е премиер, Томислав Дончев отговори: "Универсални герои няма!"

Той коментира и някои от личностите в проектокабинета "Габровски", като изтъкна, че тяхното партийно минало не е "белег на челото". Дончев каза още, че Николай Габровски сам е направил избора на състава на проектокабинета си. "Всички кандидати за министри са подбрани и одобрени от него. Питал ме е за съвет, но подборът е негов", уточни той.

"Нямаме време" - Николай Габровски като пред студентски изпит се надява на Отл. (6)

"Нямаме време" - Николай Габровски като пред студентски изпит се надява на Отл. (6)

Третият мандат за него е хазартен и обременен

Според Томислав Дончев, ако не избрано правителство в сряда, вероятността за нови предсрочни избори е 62%. "Най-големият шанс да бъде избрано редовно правителство е утре. След това шансовете падат рязко", отбеляза той. Вторият мандат "няма никакъв шанс" да бъде реализиран, смята той, а при третия - "единственото различно е, че вече ще сме прекалено близо до изборите и някой може да си е събудил чувството за отговорност".