При преговорите с Европейската комисия България предложи десетки варианти за реорганизация на газовите дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешното правителствено заседание във връзка с наложената от ЕК глоба на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в размер на 77 милиона евро.

ЕК наложи 77 млн. евро глоба на БЕХ за монопол

ЕК наложи 77 млн. евро глоба на БЕХ за монопол

Групата БЕХ не допускала конкуренти до газовата инфраструктура у нас

"Обсъждани бяха, без преувеличение, десетки варианти за мерки, които България да предприеме, и поведенчески мерки. Дружествата в газовия сектор, тук се има предвид "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" по какъв начин да си променят поведението на пазара", посочи Дончев, като допълни, че поне през последните 3 години преговорите с ЕК ставали или с директно негово участие, или той имал възможност да контролира целия процес.

"Тежки, дълги преговори на всякакво ниво", прецизира вицепремиерът.

Нинова уличи Борисов в лъжа - ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"
Обновена

Нинова уличи Борисов в лъжа - ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

Втората лъжа на Борисов - че българите няма да плащат глобата на БЕХ

По думите на Дончев в рамките на продължилите три години преговори по проблема страната ни е предложила различни мерки. Предложението на ЕК собствеността на "Булгартрансгаз" да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял обаче било неприемливо.

България предлагала структурни мерки - смяна на принципала и извеждане на едно от дружествата от състава на БЕХ. Тези мерки обаче не били приети от Брюксел, уточни Дончев. Той посочи и че настояването на ЕК било да се промени контролът върху поне едно от двете ключови дружества, със силни предпочитания към "Булгартрансгаз".

"На финална фаза от преговорите от българска страна бяха предлагани, какви ли не варианти, които да гарантират прозрачност, контрол, създаването на второ ниво на надзор, мениджмънт, участие в борда на доказани европейски експерти.
Но, предложението на Европейската комисия е, че единствената гаранция за липса на сговаряне и неизкривяване на пазара е смяна на собствеността на дружеството, чрез продажби на мажоритарен дял на стратегически инвеститор - друга европейска компания, което няма как да бъде прието от българска страна", обясни пред колегите си Дончев.

"Миналата година парламентът ни забрани да постигаме споразумение с Европейската комисия. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял", каза още Дончев.

Борисов уверява, че не гражданите ще плащат глобата на БЕХ

Борисов уверява, че не гражданите ще плащат глобата на БЕХ

Национално предателство би било приватизацията на "Булгартрансгаз"

Той подчерта, че ЕК се е съобразила с аргументите срещу налагането на максималния размер на глобата, който можеше да достигне 320 млн. евро и тя е намалена до 77 млн. евро.

Накрая на изказването си пред министрите от кабинета "Борисов" 3 Дончев отново коментира, че страната ни е вече е предлагала на ЕК вариант с миноритарен дял. Това обаче не се приемало с аргумента, че миноритарен дял не води до контрол върху дружеството.

Не било вярно, че ЕК искали само 20-процентов дял.

Изказването на Борисов е манипулативно, българите ще плащат за БЕХ

Изказването на Борисов е манипулативно, българите ще плащат за БЕХ

Според енергийния експерт Васко Начев

Петкова готова отново да подава оставка

Петкова готова отново да подава оставка

БЕХ се подготвил вече да плати глобата, без да ощетява потребителите