ГЕРБ подкрепя изразеното от президента Румен Радев нежелание да се бърза с връчването на проучвателните мандати, за да се увеличат шансовете за диалог и съставяне на редовно правителство. Това заяви в кулоарите на НС вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев.

"Относно декларираното желание на президента да не бърза с връчването на мандатите, считам, че това е правилно. На този парламент трябва да се даде шанс, защото в противен случай опцията бързи избори би възпроизвела сегашната ситуация, ние бихме били поставени пред същите задачи, пред които сме поставени в момента. Единствената разлика, която би се отразила в отлив на подкрепа към някои, е темата за отговорността - кой ще е виновен за неспособността на това Народно събрание да сформира управляващо мнозинство", каза той.

ГЕРБ ще се явят на консултациите при президента Радев в разширен състав поради множеството важни теми, които трябва да бъдат обсъдени като съставянето на правителство, бюджетът за догодина, казусите в енергетиката и др.

Консултациите при Радев започват от утре, без бързане с мандатите

Консултациите при Радев започват от утре, без бързане с мандатите

А какво по-иновативно ще предложат вместо машинното гласуване, пита президентът

Що се касае до шансовете на ГЕРБ да състави кабинет с първия мандат, Дончев отсече - аритметичният подход не бил правилен. "Защото събирането на гласове с оглед на достигането на гласове над 121, не може да роди работещо правителство. Партиите, една, две, три или четири, трябва да се подредят в името на общи цели, които да последват. В момента такова подреждане няма. А дали е възможно? Трудно, но все още считам, че не е невъзможно."

По въпроса за държавния бюджет, Дончев изрази мнение, че е по-удачен вариант да се реализира предложението на служебното финансово министерство да се работи по фискалната рамка от настоящата 2022 година. Причината - липсата на редовно правителство и опасността от популистки политики при евентуално наддаване от страна на различните партии.