Президентът Румен Радев стартира процеса на консултации с представители на парламентарните групи в 48-ото Народно събрание. Това ще се случи точно една седмица след тържественото първо и продължило три дни заседание на новото Народно събрание.

На 26 октомври, сряда, от 13.00 часа държавният глава ще проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Малко преди това държавният глава в коментар пред журналисти заяви, че няма да бърза с раздаването на мандатите за съставяне на правителство, а консултациите ще ги проведе изчерпателно, за да обсъди кризите пред страната с партиите.

"Очаквам партиите да поемат своята отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент. Тогава въпросът за властта обсеби цялата дейност на Наодното събрание, един месец не успяха да съставят комисии, парламентът потъна в скандали. Особено важно е да се направи всичко възможно и да се създаде необходимата среда в парламента, за да се разгледа Законът за държавния бюджет и множеството други закони за икономическа и социална стабилност", каза Радев,

Идеята за кабинет на малцинството, за която ГЕРБ заявиха готовност, Радев коментира, че това зависи изцяло около какви приоритети и принципи ще се обединят партиите за взаимодействие вътре в рамките на парламента, така че да може да работи кабинет на малцинството. В България това може да се случи много трудно, смята държавният глава.

Радев: Без председател на НС консултации за кабинет няма да започнат

Радев: Без председател на НС консултации за кабинет няма да започнат

Крайно време е да се намери изход от политическата криза

Запитан за връщането на хартиената бюлетина, за което има внесен законопроект от страна на БСП, Радев каза, че машинното гласуване "допринесе съществено за премахване на недействителните бюлетини, на сгрешените и поправени многобройни протоколи, за ограничаване на корпоративния и контролирания вот. Ако народните представители предлагат по-иновативно решение, нека да го видим, каза още Румен Радев.

Държавният глава бе домакин на конференция "Тридесет години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека".

Радев: COVID-19 и войната в Украйна показаха, че правата на човека не са даденост

Радев: COVID-19 и войната в Украйна показаха, че правата на човека не са даденост

Свободни избори без върховенство на правото могат да доведат чудовища, според външния министър