Правата на човека не са даденост, те следва да се признаят и гарантират от държавите в лицето на техните органи. Това заяви президентът Румен Радев на конференция на тема "Тридесет години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека".

През предходните две години, а и понастоящем, светът още търпи последиците от COVID-19, от началото на годината отново в Европа бушува война. Тези събития ни показаха, че правата на човека не са даденост, те следва да се признаят и гарантират от държавите в лицето на техните органи, посочи Радев.

Форумът, който е под патронажа на държавния глава, се организира по повод 30 години от членството на страната ни в Съвета на Европа и от ратифицирането на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи и поставя акцент върху ангажираността на българските институции за защита на правата на човека и върху предизвикателствата пред България като страна по конвенцията.

Съветът на Европа се създава в период, когато Европа постепенно се възстановява от разрухата на Втората световна война и от изживяната многолика човешка трагедия, каза държавният глава. Организацията е изградена върху непреходните ценности - уважението към човешкия живот, защитата на правата на човека и върховенството на правото. Чрез осъждането на нарушенията на международното право, Съветът на Европа съдейства за преодоляване на последиците от войната и за налагане на траен мир на континента, отбеляза президентът.

Правната и социалната помощ стават по-достъпни

Правната и социалната помощ стават по-достъпни

Това предвиждат приетите от правителството законодателни промени

Радев посочи още, че едно от най-важните средства за защита срещу закони, генериращи нарушение на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), е въвеждането на индивидуалната жалба до Конституционния съд. Разширяването на достъпа до конституционното правосъдие и неговия обхват би направило защитата на човешките права у нас по-реална и постижима, уточни държавният глава.

Румен Радев добави още, че перспективата за индивидуална конституционна жалба има подкрепа в парламентарното пространство у нас. ЕКПЧ съдържа ясно изискване към всяка страна по конвенцията да се развиват вътрешноправни средства за защита срещу нарушения на прокламираните права. Затова е необходим ефективен синхрон на различните механизми за защита, обясни президентът и добави, че се предлагат пътища и решения и всички знаем, че те не са нито бързи, нито лесни.

Румен Радев напомни още, че 30 години след присъединяването си към Съвета на Европа България вече е постигнала определено ниво на зачитане на стандартите на организацията в областта на демокрацията, правата на човека и правовата държава. Постмониторинговият диалог с Парламентарната асамблея на Съвета на Европа постигна предназначението си и се налага мнението, че полезността на този постмониторинг вече е изчерпана, обясни президентът. Румен Радев не изключва продължаването на активно сътрудничество със Съвета на Европа за постигане на напредък в реформата на съдебната власт, борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност, свободата на медиите.

Съветът на Европа изключи Русия от Органа за правата на човека

Съветът на Европа изключи Русия от Органа за правата на човека

В началото на седмицата парламентарното събрание на групата вече инициира процеса на експулсиране и единодушно подкрепи Русия да бъде изгонена

Той допълни още, че страната ни нееднократно е изразявала позиция в подкрепа на възможността за наблюдение и оценка на изпълнението на статутните ѝ задължения в рамките на нова процедура на общ мониторинг на всички държави членки на Съвета на Европа.

Служебният външен министър Николай Милков заяви, че от историята знаем, а и днешната действителност ни учи, че свободни избори без върховенство на правото не водят непременно до демокрация - напротив, в определени случаи те могат да доведат чудовища.

Демокрация има само там, където има функциониращи правни механизми и системи, прилагащи демократично приети закони, изтъкна министърът.

Според Милков Съветът на Европа трябва да продължи да бъде стожер на демокрацията, на върховенството на правото и на правата на човека. "Годишнината е важна, тъй като Съветът на Европа има важен принос за изграждането на демокрацията в България, за интегрирането на нашата страна в свободния свят след 1989 г. Съветът на Европа беше една от първите международни организации, към които България се присъедини в онзи период, в търсене на възможности за подкрепа, за укрепване на демокрацията и върховенството на правото и за правата на човека в нашата страна", обясни служебният външен министър.

Зарков поиска воля от НС за 10 закона за съдебна реформа

Зарков поиска воля от НС за 10 закона за съдебна реформа

Ако през ноември се започне гласуването на законите в добър ритъм, около Коледа много от тях трябва да бъдат приети

Николай Милков подчерта, че три десетилетия по-късно Съветът на Европа продължава да бъде важен коректив в тази област. Ето защо България остава и ще бъде активно ангажирана с приоритетите на Съвета на Европа, използва и допринася за неговата експертиза и надлежно сътрудничи с днешните механизми в рамките на тази организация, акцентира Милков. След всички тези години ние сме наясно, че демокрацията, върховенството на правото и правата на човека не са даденост. Те изискват целенасочени, последователни усилия, изискват борба, допълни той.

От своя страна служебният правосъден министър Крум Зарков добави, че България всъщност е здраво закотвена в определен цивилизационен порядък, който има своите институционални и юридически измерения. И днешната дата, конференция бележи, без съмнение, един от тези ключови моменти, в които България действително е направила своя цивилизационен избор, който поддържа и днес и който не бива да бъде поставян под съмнение, посочи Зарков.

В конференцията участваха още председателят на Конституционния съд Павлина Панова, българският съдия в Съда на Европейския съюз - Александър Арабаджиев, българският съдия в Европейския съд по правата на човека - Йонко Грозев, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, омбудсманът Диана Ковачева, представители на адвокатурата, на магистратски и правозащитни организации и университетски преподаватели.