"Дойдат ли БСП и ДПС на власт, фондовете и програмите заминават. Искаме хората да видят какво се строи, защото съм убеден, че 90% от българите не знаят за тези манастири."

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който направи обиколка на няколко манастира. 

"Днес правим тур на всички църкви и манастири, където сме помогнали: със селската програма, с постановления. Имаме още 6 обиколки, да ги минем и тях", поясни премиерът.

Той е категоричен, че българите могат да се гордеят с манастирите в страната, чието възстановяване и обновяване не спира. 

"В района има над 7 манастира и 20 църкви и ги започнахме от нулата, бяха разрушени и изоставени, а сега каква Света Обител е", отбеляза премиерът Борисов в Гигинския манастир "Св. св. Безсребърници и Чудотворци Козма и Дамян" край с. Гигинци, община Брезник.

Борисов: Пускайте чакащите за ваксини

Борисов: Пускайте чакащите за ваксини

Решението за "зелените коридори" трябва да се вземе до обяд, обясни Ангелов

"След като миналия месец отпуснахме средства за ремонта на Жаблянския манастир ''Свети Йоан Предтеча", миналата седмица осигурихме 3,5 млн. лв. за обновяването на църкви - повечето от които са в съседната Кюстендилска област. Важно е в тези времена на изпитание да има къде хората да укрепват вярата си. Затова и ние единствени не затворихме храмовете си по време на пандемията", отбеляза Борисов.

По думите му до Жабленския манастир се стига много трудно. Затова и в момента участъкът до манастира се чакълира, посочи той. Манастирът е ремонтиран с държавни средства.

"Без Господа нищо не може да се направи. Толкова много църкви и манастири има. Тук помогнахме за камбанарията", заяви премиерът Борисов в Смировдолския манастир "Св. Пантелеймон". Камбанарията е изградена с отпуснати от държавата средства в размер на 50 000 лева.

Премиерът Борисов посети също и Горноврабченския манастир "Свето Възнесение Господне", който e основан през XIV-XVI в.

Припомняме, че по-рано днес премиерът направи инспекция на детското отделение на "Пирогов". Там той разпореди на здравния министър, където има възможност да се пускат зелените коридори и хората да се ваксинират.