ДПС и "Има такъв народ" са внесли на 4 август в деловодството на парламента Проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконносъобразни действия и бездействия на кометентните органи на територията на защитената територия "Колокита" в полуостров Буджака, попадащ в териториалния обхват на община Созопол.

Въпросът за създаването на тази комисия бе повдигнат от ГЕРБ миналата седмица, а днес беше включен в програмата за работа на депутатите. В началото на заседанието днес председателят Ива Митева посочи, че проектът на ГЕРБ се отменя за обсъждане, тъй като е бил оттеглен, защото има нов такъв проект.

Комисия нищи "Росенец" - правосъден анклав ли е или точка на пречупване

Комисия нищи "Росенец" - правосъден анклав ли е или точка на пречупване

193 депутати гласуваха "за", Христо Иванов не влиза в комисията

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов поясни казуса за news.bg: Това е в стила на ДПС в отговор на комисията за "Росенец". Ако се върнете назад във времето, събитията, когато бяха в "Росенец", прокуратурата имаше обявление, че ще провери "Росенец", но и Буджака. Тогава започна смесването на тези две теми.

В България е пълно с вили, балкони и нередни неща, но "Росенец" е друга категория, тогава ДПС каза, че ще внесе комисия "Буджака", а ГЕРБ каза, че ще внесе комисията "Росенец", за да покаже, че отстъпваме на ДПС. Сега при дебата за комисията "Росенец", ДПС искаше да се включи темата за Буджака.

Ако ДПС си събере подписи, "Демократична България" ще гласува за нейното създаване и ще излъчи представители, защото това е най-добрият начин "Росенец да бъде сравнен с Буджака. ДБ обаче не са обещавали, че ще дадат подписи. ДПС нямат 48 гласа и търсят коя група да им помогне, а според Христо Иванов ГЕРБ се нагърбват да ги обслужат. "Казах от трибуната, че това е илюстрация за това как ГЕРБ обслужва ДПС. Борисов очевидно се плесва по челото и нарежда да я изтеглят. Как ДПС са прилъгали да се подпишат ИТН, трябва да питате тях...

А Виктория Василева от ИТН отговори на въпроса пред news.bg: Още в самото начало казахме в отговор на всеки призив за парламентаризъм, че ще подкрепим създаването на всякакви анкетни комисии, без оглед на това за какво се отнасят и от кого са предложени. Когато ДПС предложиха комисия "Буджака", първите хора, които попитахме дали имат нещо против - бяха ДБ, те отговориха "не, нямаме, няма да създаваме, но ако бъде създадена - ще участваме". Водени сме единствено от желанието да има пълна прозрачност и равнопоставеност към всички. Няма никакви задни мисли, в случая не знаехме, че и ГЕРБ са внесли такава комисия, после разбрахме, че са имали такова предложение, но че са изтеглили проекта, обясни още Василева и посочи:

"Искаме да имаме широк отворен дебат в Народното събрание по всичко, което депутатите смятат, че има проблем."

Под проекторешението са се подписали 74 депутати от двете парламентарни групи при необходими 48 подписа. Комисията ще разглежда в рамките на три месеца кога и кой променя плана на защитената територия, вследствие на което има застрояване.

За нарушения в „Буджака“ и в Обзор докладва прокуратурата

За нарушения в „Буджака“ и в Обзор докладва прокуратурата

Сторежите не съответстват на книжата или липсват разрешителни за строеж