Решението на ДПС да не номинира своя кандидат-президентска двойка е резултат от горчивото осъзнаване на факта, че българското общество все още не е готово да понесе представител на партията да бъде държавен глава. Това решение показва политическа зрялост и отговорност".

Това заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан по време на извънредна пресконференция в централата на партията.

Той обаче изтъкна, че партията на Ахмед Доган ще си каже тежката дума за втория тур на президентските избори и по думите му никак не е изключено тя да бъде определяща.

Едно е сигурно - категоричната политическа оценка на партията, че управлението на страната е пълен провал, което е самодостатъчен ориентир за нашите избиратели", коментира Местан.

„ДПС е партия на участието като вот и относно поемането на отговорност за политически решения. Участието не винаги предполага издигането на кандидат", подчерта Лютви Местан.

 

Доган на митинг в Тервел: ДПС е път, ключ, събудете се
Oще...



Той обаче бе категоричен, че за втория тур партията ще има много ясна и категорична позиция. Местан изтъкна, че партията на Доган няма да изпраща директни политически послания до електората си на първи тур. „Избирателите на ДПС са достатъчно зрели и са съвсем наясно. Изборната ситуация трябва да излезе от екстремалното си състояние и да влезе в нормално русло. Изборите трябва да бъдат цивилизовани", подчерта зам.-председателят на ДПС.

По думите му, колкото е по-напрегната ситуацията, толкова по-назад остават същинските въпроси като отложеното присъединяване на страната ни към Шенген.

Той заяви, че напоследък се прави отчаян опит „Атака" да се еманципира от властта и да се представя като опозиция на управлението. „Атака" са подпомогнати в тези си усилия от ГЕРБ", убеден е Местан. По думите му, според анализ на ДПС, това е добре премислен сценарий, защото няма съмнение, че след случая в село Катуница, тази партия гони дивиденти.

Според Местан, националистическата партия представлява единственият резерв на ГЕРБ за втория тур на президентските избори. „Колкото повече вот се консолидира около Волен Сидеров, толкова повече гласове той би прелял в кошницата на Росен Плевнелиев на втория тур", коментира зам.-председателят на ДПС.

Той отбеляза, че управлението на страната има две измерения. Едното е правителството. Второто измерение е парламентарното мнозинство, а „Атака" безспорно са част от него. „ГЕРБ гледат на „Атака" като на свой стратегически резерв и в някои общини. Не очаквам други политически сили да припознаят ГЕРБ на втория тур", коментира още Лютви Местан.

Зам.-председателят на ДПС заяви още, че партията на Доган категорично не приема цял етнос да се „дамгосва" като престъпен. „Не може да се говори българска, турска или циганска престъпност", заяви още той във връзка с инцидента в Катуница, като, припомни, че от случващото се там „Атака" извличат най-много дивиденти.

„Абсолютно невъзможно е „Атака" и ДПС да са огледални образи. Сценарият с Катуница обаче беше ДПС да бъде провокирано", коментира още Местан в отговор на твърдението на лидера на ДСБ Иван Костов, че ДПС извлича дивидент от сблъсъците.

Нашата позиция от първия ден след инцидента в Катуница е да призовем всички към спокойствие", каза Местан. Той добави, че ДПС са пострадали в протестните действия, като единият офис на партията в пловдивския кв. „Столипиново" е бил опожарен до пепел. „Това се случва за втори път. Първият път се говореше за късо съединение, а ние не ползвахме ток от месеци в този офис", каза Местан. Офисът на ДПС в Плевен пък е бил напълно разрушен, счупени са прозорци и са изкъртени врати.

Местан заклейми „генерализирането и дамгосването" на цели групи хора заради действията само на някои техни представители. „Има престъпления, извършвани и от трите групи и те трябва да получат заслужена присъда от българския съд, а не от улицата", смята Лютви Местан. Той заяви, че дамгосването няма нищо общо с Конституцията, с наказателните закони в страната, нито с основните принципи на демокрацията.

Като „огромен гаф" Лютви Местан определи факта, че силовият министър Цветан Цветанов оглавява предизборния щаб на ГЕРБ. Според него, дори премиерът Бойко Борисов вече е осъзнал тази грешка.

Той алармира още, че не трябва да се стига до това под предтекст „напрежение" и „родната полиция ни пази" МВР да осигурява по един полицаи на всеки един избирател особено в смесените райони. Това, по думите му, би застрашило демокрацията и нормалното протичане на изборите.