ДПС осъди в декларация проявите на агресия и омраза в Асеновград. Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС, припомни от парламентарната трибуна, че ролята на политиците е да успокояват обществото, за да не се нагнетява допълнително напрежение.

Той припомни, че наказателната отговорност е лична, а прехвърлянето й върху цяла етническа група има за цел внушаване на колективна отговорност на етнически групи, което било крайно опасно и противоречащо на законите.

Карадайъ се противопостави на изказванията на вицепремиера и съпредседател на патриотите Валери Симеонов. Той отново изтъкна, че ДПС осъжда формите на проява на разделение, омраза и етническо противопоставяне.

"Крайно време е да направим дебат и по въпроса относно състоянието на демокрацията в страната", настоя той и изтъкна, че мирът и демокрацията са ценности, които трябва да защитаваме с всички сили. Карадайъ посочи, че в държавата се толерират хора, които публично демонстрират своята омраза.

"Официализирането на омразата е на път да създаде проблеми пред страната", посочи Карадайъ и изтъкна, че "пожар не се гаси с бензин".

Чужд пръст в Асеновград вижда "Евророма"

Чужд пръст в Асеновград вижда "Евророма"

От циганската партия се съмняват, че умишлено се създава напрежение

Той цитира заглавия в пресата, в които се посочва, че вицепремиерът Валери Симеонов е отложил заседанието на Тристранката, за да се разправя с циганите в Асеновград, както и публичните му изказвания, че инцидентът е възникнал на битова основа, но е прераснал в етническо противопоставяне.

Обръщам се отново към основната политическа сила, каза още Карадайъ и попита - кой дава мандата вицепремиер да определя инцидента като етническо противопоставяне.

"Нека не забравяме, че има закон и докато тече разследване - констатациите са по-скоро внушение и компрометират авторитета на органите", допълни лидерът на ДПС.

Прокуратурата разследва масово сбиване в Асеновград

Прокуратурата разследва масово сбиване в Асеновград

Мелето почнало край язовир "40-те извора"

Припомняме, на 26 юни цигани нападнаха първо момичета, които тренират кану-каяк в езерото "40-те извора", а след това инцидентът прерастна в масово сбиване. По-късно деветима бяха арестувани, а жителите на Асеновград няколко вечери поред излизат на протести срещу набезите на самонастанилите се в местната циганска махала.