ДПС изпълнило целите си с резултатите, които показа на европейските избори на 26 май. Депутатът Йордан Цонев бе категоричен в това в студиото на Нова телевизия.

Целите на движението били да ликвидира дублиращия процес, създаден от отцепника Лютви Местан и външни фактори, както и да покажат, че са трета политическа сила в страната. И двете цели са изпълнени, отчете Йордан Цонев, който отрече ДПС да е искало да вкара четирима евродепутати. В този смисъл бройката от 3 мандата, Цонев посочи като напълно задоволителна, въпреки че движението остава с един евродепутат по-малко.

Депутатът обясни, че изборните резултати открояват победата над ДОСТ, които при последните парламентарни избори са отцепили 100 000 гласа, което се равнява на 7-8 депутата в Народното събрание и всъщност са докарали националистите на власт. "Ние решихме този проблем", отсече Йордан Цонев. Втората цел - трето място на политическата сцена, Цонев отчете: "Категорично тези резултати ни поставиха на това място."

Илхан Андай: ДПС не може да влезе във властта през парадния вход

Илхан Андай: ДПС не може да влезе във властта през парадния вход

Порталът за информация на Доган бил "хакнат" от партията

Йордан Цонев отрече обаче да искат предсрочни избори, но заяви, че резултатите от вота показаха, че формулата на управление трябва да се промени. Депутатът обясни, че продължават да настояват за изготвяне на програма с три основни стълба, по която политическите сили да постигнат съгласие и в следващите 15 години да се работи за постигането им от всички, които дойдат на власт. Трите стълба и основните проблеми в страната, Цонев подреди като: демографска криза, ускорено развитие и образование.

За ДПС нямало значение колко евродепутати имат

За ДПС нямало значение колко евродепутати имат

Важното е, че партията си върна единството, уверява Йордан Цонев

Ние сме за програма, в която водещи сектори да изтеглят останалите, обясни депутатът и даде пример с IT и аутсорсинг секторите, които сами, без държавна помощ, са се развили и формират 4% от БВП. Ние не сме за участие във властта - ние искаме програма", посочи Цонев..

На въпрос дали ДПС би работило с ВМРО, Йордан Цонев бе уклончив, като постави като условие ВМРО да продължат да се държат както са се държали по време на предизборната кампания - забравили фашистката фразеология. Според Цонев патриотите затова и са спечелили толкова много гласове. Имаме резерви към ВМРО и ще продължим да ги имаме, допълни обаче депутатът от ДПС.

Всички без ДПС можели да се похвалят след евровота

Всички без ДПС можели да се похвалят след евровота

ВМРО се превърнала в електоралния наследник на "Обединени патриоти"