Депутатите от ДПС скочиха срещу избора на Валери Симеонов за заместник-председател на парламента. На брифинг лидерът на движението Мустафа Карадайъ определи този избор като обида към парламентаризма. По думите му това било поредното падение на Народното събрание. 

Валери Симеонов стана заместник-председател на НС

Валери Симеонов стана заместник-председател на НС

От ДПС възмутени напуснаха пленарната зала

Карадайъ обвини ГЕРБ и БСП, които гласуваха за Валери Симеонов. "Кошмарът на майките на деца с увреждания беше възнаграден от ГЕРБ и БСП, с този акт ГЕРБ и БСП се олицетворяват с всичко онова, което символизира това недоразумение в политиката", недоволен бе лидерът на ДПС.

За тях хората са човекоподобни, подчерта Карадайъ, визирайки думи на лидера на НФСБ. С този акт границата на търпимост е прекрачена, категоричен бе Карадайъ. В избора на Симеонов за зам.-председател на парламента той вижда провокация към цялото общество. 

ГЕРБ подкрепили Симеонов заради трайна парламентарна практика

ГЕРБ подкрепили Симеонов заради трайна парламентарна практика

Има вакантно място, което се полага на Обединените патриоти, смята Дариткова

Припомняме, на 19 октомври 2018 г., докато в пленарна зала депутатите дебатираха по третия вот за недоверие към кабинета "Борисов-3" от БСП поискаха оставката на Валери Симеонов заради изказването му към майките на деца с увреждания.

Думите на Валери Симеонов били: "Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях". Изказването е направено след заседание на Тристранката, на 16 октомври, вторник, по повод Закона за хората с увреждания.

В понеделник, 22 октомври се състоя многочасов протест под прозорците на Министерски съвет с искане за оставката му. Корнелия Нинова тогава заяви, че ако Симеонов не подаде оставка, то цялото правителство трябва да си ходи.

Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството за думите на Валери Симеонов още в петък.

Тогава и Симеонов се опита да обясни думите си в социалната мрежа Фейсбук. Също в мрежата Нинова каза на Борисов: "Стига с този театър".

Президентът също коментира изказването на вицепремиера като заяви, че безконтролната власт ражда цинизъм.

Симеонов се опита да обясни думите си в социалната мрежа Фейсбук. Също в мрежата Нинова каза на Борисов: "Стига с този театър".

На 24 октомври 2018 г. след заседание на Коалиционния съвет Валери Симеонов се извини за думите си.

На 16 ноември 2018 г. Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер.