Без да сме преодолели политическата криза няма как да преодолеем другите кризи, на които сме свидетели - икономическа, социална, здравна, енергийна. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, след като партията се регистрира за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април. Движението депозира в ЦИК 5000 подписа.

Нагласата ни е онзи призив, който отправяме от 2016 г., най-накрая да се реализира - да има нормалност в политиката, за да преодолеем политическата криза, подчерта Карадайъ.

За пореден път отиваме на ненужни предсрочни парламентарни избори. Когато липсва диалогът на терена на политиката, няма как да има нормалност и редовен кабинет, коментира още Карадайъ. И призова партиите след изборите да седнат на масата на преговорите, за да се излъчи редовно правителство, а не да се чертаят разделителни линии и да се лепят етикети.

ДПС няма да поставят червени линии след изборите

ДПС няма да поставят червени линии след изборите

ДПС ще направят всичко възможно моделът на ГЕРБ да не се повтаря

На въпроса ще има ли правителство след вота, Мустафа Карадайъ заяви: "Ще дам два отговора. Единият е от гледна точка на политиците и участниците в изборите. Ако сме си вземи поуката от уроците и правилно сме разчели волята на българските избиратели, да - трябва да има редовен кабинет. Вторият отговор е от гледната точка на избирателите. Те казват: вие сте длъжни да направите редовен кабинет и да ни решавате проблемите.".

Лидерът на ДПС призова партиите да не чертаят разделителни линии и да се вслушат в желанието на избирателите, за да има редовно правителство.

Изброявайки кризите, Карадайъ посочи и войната в съседство на България и опустошителното природно бедствие в Турция, в което загинаха над 33 000 души, а стотици хиляди пострадаха и останаха без дом. Карадайъ добави, че ДПС се включи много активно в помощ на пострадалите. За нас реакцията и действията на държавата в първите часове на тази ужасяваща трагедия са повод за национална гордост. България бе една от първите държави, които реагираха със спасителни екипи на терен, каза Карадайъ. И припомни мащабната дарителска кампания, която Движението провежда в момента.

Отзоваха се всякакви хора независимо от тяхната партийна принадлежност, изтъкна лидерът на ДПС. Трябва не само по време на бедствия да се мобилизираме, за да преодоляваме проблемите, допълни Карадайъ и припомни, че политическата криза в България продължава повече от две години.

ДПС без митове и герои отива на избори с амбиция да управлява след 2 април

ДПС без митове и герои отива на избори с амбиция да управлява след 2 април

И без "аз, добрия, свети Георги, който ще победи ламята, ще победи дявола

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се надява Делян Пеевски отново да бъде в листите на партията и да бъде един от депутатите в следващия парламент. "За 2 г. ние не видяхме факти за Пеевски, свързани със санкциите по закона "Магнитски". Осланяме се на върховенството на закона - невинен до доказване на противното. Карадайъ напомни, че Пеевски обжалва в САЩ административния акт на държавния орган.

Ако има достатъчно номинации, надявам се да не се откаже и да участва в листите", каза Карадайъ.

Карадайъ очаква отговори на въпросите дали в листите на партиите ще бъдат нарушители на Конституцията, на граждански права, нарушители на човешки права. "Има и едни нарушители, които са доказани. Едни партии от кръга "Капитал", който си има обръчи от партии, които се финансират от доказани виновни, които бяха разследвани - визирам "Нексо". Там има призната вина, има платени десетки милиони за призната вина. Дали ще участват в изборите - на мен това ми е любопитно. Този въпрос стои на дневен ред, когато говорим за върховенството на закона", отбеляза лидерът на ДПС и увери, че за движението върховенството на закона е върхова ценност.

Мустафа Карадайъ в заключение похвали реакцията на държавата след земетресението в Турция и Сирия, определи я като "повод за национална гордост".