Централното оперативно бюро на ДПС ще издигне и регистрира кандидатите на партията за президент и вицепрезидент.

На онлайн заседание на Централния съвет бяха одобрени критерии и процедура за номиниране на кандидати за депутати за изборите на 14 ноември. Сред тях са да бъде избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на ДПС и на либерализма.

Освен това беше приета декларация, която осъжда всяко погазване за законите на страната и Конституцията. В нея от партията предупреждават, че няма да позволят използването на държавния репресивен апарат за предизборните цели на президента и неговите министри.

Те подчертават, че на предишните избори силовият министър Бойко Рашков се е включил активно в предизборната кампания, използвайки методите на комунистическия режим.

Карадайъ обвини Рашков в репресии срещу ДПС, Радев му давал указания

Карадайъ обвини Рашков в репресии срещу ДПС, Радев му давал указания

Движението се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

От ДПС заявяват, че членове и симпатизанти на ДПС са били подлагани на полицейски тормоз и са били извършвани обиски и арести в нарушение на законите на страната.

Според тях целта е била "сплашване, унижаване и стъпкване на човешкото достойнство, по същество лишаване от основни човешки, граждански и политически права".

От партията посочват, че са сезирали компетентните органи в Европейския съюз и ще настояват за обективна независима проверка на всеки конкретен случай.

Бойко Рашков ще отговаря за изборите през ноември
Обновена

Бойко Рашков ще отговаря за изборите през ноември

Той ще координира организационно-техническата подготовка на вота

ДПС са поставили въпроси и до министър Рашков, който обаче не отговорил. Въпреки това и в 47-ото Народно събрание те щели да поставят тези въпроси с искане министърът да понесе своята отговорност.

От ДПС са категорични, че само така може да бъде защитена демокрацията.

Единствено и само демокрацията може да ни даде свободата и да гарантира правата ни, подчертават от партията и настояват за свободни, честни и демократични избори.

ДПС ще наблюдава внимателно този процес и няма да позволи нито на Румен Радев, нито на Бойко Рашков да нарушават Конституцията и законите на страната, посочва се в декларацията.

ДПС излезе остро срещу самозабравилите се Радев и Рашков

ДПС излезе остро срещу самозабравилите се Радев и Рашков

Нарушение на Конституцията от най-високо ниво, президент, НС