Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ излезе с последна декларация от трибуната на 46-тото Народно събрание, пълна с критики към президента Румен Радев и акциите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

"Нарушение на Конституцията от най-високо ниво, президент, НС", каза той и обясни: "Президентът не просто си позволи да назначи лице, което не отговаря на Конституцията, зачеркна законността. Няма прецедент в най-новата ни история, въпреки състоянието на демокрацията основните стълбове трябва да се пазят ревниво, защото крепят държавността, правят държавата стабилна в основата си и я правят перспективна."

Радев нарушил процедурата по разпускане на НС

Радев нарушил процедурата по разпускане на НС

За да се спази Изборният кодекс, парламентът трябва да се разпусне днес

Намери се президент, който реши, че Конституцията и законите нямат значение или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република, поясни председателят на ПГ на ДПС.

Той се обърна към него: Искаме да му кажем - с действията си той руши и демокрация, застрашава мира и стабилността в страната и региона, за 5 г. не успя да осмисли президентската институционалност и да разгърне президентските си правомощия за обединяване на нацията, не успя да разбере прекия избор. ДПС има самочувствието да постави на вниманието на обществото проблемите. Не се уплашихме от тоталитарната власт, милиционери и оръжия, в името на общочовешките ценности и демокрацията и победихме, докато се борихме за човешки права и свобода и искахме връщането на имената ни и правата ни".

По думите на Карадайъ ДПС са показали, че не искат реваншизъм, а живот, мир, съвместимост, заедност, да се гради демокрацията, бъдещето на държавата и родината.

Затова няма да позволим някой случайно попаднал в политиката да руши всичко, създадено в годините. Градежът е труден и дълъг процес, заяви Карадайъ.

Бойко Борисов: Изборите са предрешени

Бойко Борисов: Изборите са предрешени

Радев превърна България в царство на хаоса, а парламентът бил слуга на президента

Днес ДПС иска да говори за активните мероприятия на вътрешния министър в полза на борбата с купуването на гласове и за какво всъщност става дума - затова, че служебният кабинет на Радев е показал нелицеприятната същност на истинската си политика, далеч от целите и европейска идентичност, категорични са от ДПС.

Следващият акцент в декларацията бяха акциите на вътрешния министър Бойко Рашков по време на изборите. Поведението на полицаите и акциите им могат да бъдат наречени репресии и унижения, имали са за цел сплашване и унижаване на човешкото достойнство и били насочени избирателно. Трайни следи ще оставят репресиите в душите на унизените и техните близки, всички свидетели, изреди Карадайъ.

Действията на вътрешния министър са събудили грозни спомени от комунистическото минало, пазено в мюсюлмани и роми. "Не могат да бъдат преведени думите на унизените в нормален тон, слаби са думите да предадат възмущението и гнева на репресираните, а биха били разбрани от тези, които имат сърце и съвест и мерят с един аршин и от тези, които знаят какво е да си сплашван, репресиран, унижаван, посочи той.

В 21 век в европейска България не трябва да позволява на самозабравили се министри да нарушават законите на страната. Заради популизма и тесните партийни интереси българските граждани стават от бедни по-бедни заради кризата, добави лидерът на ДПС.

От ДПС бяхме активни и работихме Народното събрание да си свърши работата за пенсионерите, гражданите и бизнеса, каза Карадайъ и изброи антикризисните мерки на ДПС. Но не е достатъчно, демокрацията е в риск, моделът ГЕРБ продължава с друга сила, но с други изпълнители. Най-важното е, че държавността е под нарастваща заплаха.

ДПС няма как да спасят държавността без обща воля, управленски модел и визия на бъдещето ни, добави той.

Мустафа Карадайъ изчете още, че е крайно време да се спре нарушението на Конституцията от най-високо ниво, за да има надежда, че новите избори може да ни направят по-разумни в името на хората и държавата.

ДПС се обърна към всички граждани да не се страхуват и да отстояват своите права и свободи - от полицаи и министри, които нарушават законите и правилата. "Конституцията е за всички и ако се нарушава от тях - трябва да вдигнем глас и ясно да го кажем, защото ще е била напразна борбата за демокрация и евроатлантически ценности", заключи Мустафа Карадайъ.