От пресцентъра на ДСБ обявиха позицията на общинските си съветници в СОС във връзка с кризата, причинена от падналия сняг в София.

В позицията на общинарите от ДСБ се казва, че още преди Коледа Националният институт по метеорология и хидрология е прогнозирал силен снеговалеж в София в първите дни на 2008 г.

Въпреки това, столичният кмет Бойко Борисов не предприе никакви мерки за своевременно почистване на града и не осигури адекватен контрол върху работата на концесионера по чистотата "Equest".

"Никога София при 25 см. сняг не е била в толкова кризисно положение. Извън главните артерии, няма нито една почистена улица в 24-те района на града. Спирките на градския транспорт и подлезите са опасни за столичани. В "Пирогов" е отбелязан рекорден брой пострадали хора. Движението по тротоарите и пресичането на улиците е невъзможно за възрастните граждани и за хората с увреждания", смятат от партията.

Само за един ден заканите на кмета Борисов към "Equest" за срещи в съда се смениха с оценки за добре свършена работа.

Припомняме, вчера кемтът Борисов изтъкна, че София е изчистена и в момента се чистят крайните квартали, за разлика от състоянието на пътищата в страната. 

"Ние, общинските съветници от ДСБ, не приемаме, че разчистването само на 3% от пътищата в столицата, са добре свършена работа. Не е вярно твърдението на кмета, че не разполага с пари за своевременното почистване на снега от пътищата (включително кварталните улици), подлезите и спирките на градския транспорт", изтъкват общинарите.

В края на 2007 г. Общинският съвет гласува допълнителни 5 млн. лв. за кризисни ситуации при зимни условия.

"Според нас, кризисното състояние на София, причинено от предизвестения и естествен за сезона снеговалеж на 1 срещу 2 януари 2008 г., е резултат единствено на управленската некомпетентност на кмета Бойко Борисов и на ръководената от него администрация", посочват в заклщчение от ДСБ.