"България е много по-путинизирана от Русия."
Това заяви председателят на ДСБ Иван Костов по време на протестния митинг срещу посещението на руския президент у нас, който започна в 18.00 ч. до паметника на Стефан Стамболов.

Иван Костов заяви, че свободата на словото е по-малка у нас, отколкото в Русия, а покупката на гласове на изборите е показателна за корупцията.

"Българските ученици от правителството надминаха своите руски учители", заяви още лидерът на ДСБ.

"Искаме Путин да стои вън от България, защото неговата дирижирана от КГБ демокрация е опасна. Искаме да стоим далеч от такава Русия", допълни Иван Костов.

Той обаче подчерта, че има и друга Русия, която българският народ обича.
По думите му, ние винаги сме разпознавали руския народ като приятелски.

"Желая най-искрено на руския народ благоденствие и просперитет, но това може да стане единствено по модела на европейската демокрация", поясни Иван Костов, като допълни, че не искаме руския път у нас.

"Не искаме олигархията и мафията на власт, а просто искаме да ни оставят да бъдем европейци", каза още лидерът на ДСБ.

На митинга дойде и лидерът на СДС Пламен Юруков.
Когато двамата с Иван Костов се срещнаха пред събралите се хора, се чуха викове "Браво!", а присъстващите запяха националния химн.

Пламен Юруков припомни позицията на СДС за създалата се ситуация в Русия, за възстановените от Путин политически убийства и заяви, че „желязната хватка на кремълската администрация задушава Русия".
Той добави, че Русия мечтае за своята свобода.

По думите на лидера на СДС, митингът е не само срещу Путин, но и срещу нашето правителство, на чието управление трябва да се сложи край.

Според него, ако сегашната политика по отношение на Русия не бъде спряна, това ще бъде пагубно за страната.
"Ако допуснем тази грешка, тя ще се плаща десетилетия напред и нашата икономика ще бъде под контрола на чужди сили, които убиват." - поясни Пламен Юруков.

На митинга присъства и журналистът Иво Инджев, известен с реформаторските си възгледи още от 1989 г. Той подкрепи позицията на ДСБ и заяви, че проектът АЕЦ "Белене" бетонира българската зависимост от Русия.

На митинга се бяха събрали около 250-300 души, които скандираха "Путин - вън!"