Позицията на Реформаторския блок (РБ) по отношение на случая с "Царските конюшни" не е обща и срещу нея се обяви депутатът от РБ и един от учледителите на партия Демократи за силна България Вили Лилков. В позицията на реформаторите се посочва изрично, че тя е от името на партиите, подкрепящи управлението.

В ефира на БНР той посочи и че тази позиция не е консултирана с ДСБ. Общото решение е било Веселин Пенев да бъде поканен във вторник пред парламентарната група.

Позицията на Вили Лилков е, че дори да е законна, в сделката за Царските конюшни не е защитен публичният интерес.

Депутатът припомня, че казусът с тези имоти е с давност от 2003-2004 година, но самият имот се намира в т.нар „охранителна зона” на Историческия резерват на София.

Това е не само идеалният център на София, но и се намира непосредствено до т.нар. "буферна зона“ на резервата. Това е имот с изключителни достойнства, качества, в който са разположени сгради, които са паметници на културата.

Припомняме, в края на миналата седмица, след като от БСП обявиха параметрите на сделката на Царските конюшни и поискаха дори и оставката на вътрешния министър Бъчварова, премиерът Борисов разпореди спешна проверка на Инспектората към МС, резултатите от която вече е в прокуратурата.

От своя страна областният управител Веселин Пенев заяви, че сделката е напълно законна и дори изгодна за държавата и няма намерение да подава оставка. В късния следобед в петък обаче той депозира оставката си.