Обнародването на последните промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество демонстрира как политическата система и държавните институции са подчинени на неформален център на власт, диктуващ законодателни инициативи, позиции на парламентарни групи, решения на Народното събрание, актове на президента на републиката. Това пишат от "Движение 21" в позиция относно промените в антикорупционния закон.

Кирилов не вижда проблеми в промените на антикорупционния закон

Кирилов не вижда проблеми в промените на антикорупционния закон

Пазят шефа на антикорупцията от всички лоши и силни

Според движението промените укрепват и развиват мафиотската система от практики за изнудване, контрол, изземване на бизнеси и в крайна сметка преразпределяне на собственост, с активната роля на държавата.

Даването на КПКОНПИ възможност да иска конфискация на имущество като "незаконно придобито", дори когато е прекратено наказателното производство, заради което е проверката или когато проверяваният е бил обявен за невинен с оправдателна присъда, е инструмент от репресивния арсенал на тоталитарните фашистки или комунистически режими, категорични са от движението, като допълват, че без съмнение тези правомощия ще бъдат използвани за разправа с неудобни за властта лица и за контролиращия я задкулисен център.

Без дебати депутатите приеха промени в антикорупционния закон

Без дебати депутатите приеха промени в антикорупционния закон

Цели се пълна защитата на държавния интерес и ефективност на гражданската конфискация

Такива правила са в противоречие с основни принципи на правовата държава като презумпцията за невинност, правото на ефективни правни средства за защита и на справедлив съдебен процес, гаранциите за правата на личността, включително неприкосновеността на частната собственост. Тези разпоредби противоречат на Конституцията и на правото на ЕС, поради което следва да бъдат отменени, пише в позицията.

Според движението в държава като България е невъзможно да съществува и да се развива предприятие в редица сектори, ако не е удовлетворен интересът на висши представители на формалната и неформална власт. "Както многократно вече сме заявявали, картелизацията на политическата система и преплитането на бизнеса с политиката достигат екстремни степени, немислими за страна от ЕС", категорични са от "Движение 21".

Формацията се обяви и против новия Закон за горивата, който според тях обслужва интересите на същия политико-икономически картел. С въвеждането на трудно изпълними условия и финансови прагове, държавата на практика щяла да извади от пазара значим брой фирми, да ограничи конкуренцията и да засили позициите на големите играчи от картела с горива.

Демократична България сезира ЕК, президента и КС за промените в антикорупционния закон

Демократична България сезира ЕК, президента и КС за промените в антикорупционния закон

Държавата става авторитарна, ГЕРБ смазват икономиката и частната собственост

"Все по-честите и многобройните протести срещу корумпираната управленска система, независимо дали със или без жилетки, са основателна и легитимна проява на нетърпимост към несправедливостите и неравенствата в България. Некомпетентното и лобистко управление доведе до неприемливо за огромни групи хора лошо качество на живота - ниски и недостатъчни за достоен живот доходи; срив в здравеопазването, образованието, защитата на трудовите и социални права; монополизиране, картелизиране и лоша регулация на социално значими сектори на икономиката като енергетика, търговия с горива, инфраструктурно строителство, банкови и застрахователни услуги, земеделие и горско стопанство", пишат от формацията.

Димитър Делчев: Антикорупционният закон е с двойни стандарти

Димитър Делчев: Антикорупционният закон е с двойни стандарти

Отнемане на имущество при доказана невинност е държавна репресия