Няма да има вечно проверявани хора. Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ и председател на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов във връзка с промените в антикорупционния закон, които минаха на първо четене в пленарна зала.

По думите на Кирилов в промените са заложени срокове. Те имали помощни и допълващи функции, "които имат в голяма степен полицейски характер дотолкова, доколкото да облекчат работата на КОНПИ във взаимодействието ѝ с органите на МВР", коментира Кирилов идеите за използването на маски и принудително довеждане на хора.

Без дебати депутатите приеха промени в антикорупционния закон

Без дебати депутатите приеха промени в антикорупционния закон

Цели се пълна защитата на държавния интерес и ефективност на гражданската конфискация

"Няма никакви нови правомощия на комисията, а детайлизираме действащите такива", каза още Кирилов.

Отново идеята шефът на антикорупционната комисия да ползва кола и охрана от НСО, Кирилов посочи, че предложението идва "с оглед смисъла и значението".

Данаил Кирилов: Пазим го от всички.

По думите му това бил антукорупционен орган, който извършва множество процесуални действия, които всъщност засягали "силните".

Кирилов обясни още, че се предвижда общински съветници и висши чиновници да не подават декларации поради огромния им брой.

"Голям е броят на общинските съветници. Те са около шест хиляди заедно с другите лица, които заемат висши длъжности - става един огромен кръг. Те ще се проверяват на всички други основания, но няма да подават декларациите във вида, в който ги подават другите задължени лица в Закона за местната власт и местното самоуправление. Те и там подават декларация, няма да подават тази встъпителната декларация, която е за лицата, заемащи висши длъжности", посочи Кирилов.

Приеха гражданската конфискация в правната комисия на 44-то НС

Приеха гражданската конфискация в правната комисия на 44-то НС

Цецка Цачева обясни, че гражданската конфискация не представлява наказание за лицето

Според него общественото обсъждане и дебатите по предложенията тепърва започват.

"Сега започва обсъждането и дебатът. Затова разделихме двата законопроекта - този, който изисква решение на въпроса във времето, е отделен и вече е преминал на първо четене. А този, който е с отделните детайли по прилагането на действащия закон, обхваща една по-цялостна ревизия и той ще се движи с нормална законодателна скорост и не изключва обществено обсъждане - и в комисията, и с всички заинтересовани", каза още герберът.

Демократична България сезира ЕК, президента и КС за промените в антикорупционния закон

Демократична България сезира ЕК, президента и КС за промените в антикорупционния закон

Държавата става авторитарна, ГЕРБ смазват икономиката и частната собственост

Припомняме, вчера от "Демократична България" излязоха с остра критика във връзка с промените в антикорупционния закон. Обединението уведоми, ще сезират ЕК за нарушаване на право на ЕС, Съвета на Европа за нарушаване на правата на човека по смисъла на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), както и Съда на ЕС. Лидерът на "Да България" Христо Иванов написа още, че ще се иска и президентско вето, а ако това не стане, поправките ще бъдат изпратени и до конституционните съдии.

Според Иванов поправките нарушават правото на частна собственост и могат да се използват за политическо преследване. От обединението са категорични, че измененията са характерни по-скоро за авторитарно управление, а не демократично.

Парламентът позволи арест до 48 часа без уведомление

Парламентът позволи арест до 48 часа без уведомление

Решението ще е на прокурора на досъдебното производство