Движение 21, иска гаранции, че "статуквото няма да манипулира изборите", смятат за необходимо повече от оставка на правителството.

Според движението, все по-многобройните протести срещу корумпирана управленска система са основателна и легитимна проява на недоволство и нетърпимост към несправедливостите и неравенствата в България.

Движение 21 счита, че "политико-икономическият картел, окупирал Народното събрание", превръща политиката и властта в инструмент за злоупотреби, лично облагодетелстване, изнудване, отнемане на бизнеси с всички инструменти на държавата, купуване и манипулиране на избори.

"Повече от наложително е това управление и мнимата му опозиция да бъдат отстранени", допълва те.

Движението иска да бъдат предприети "мерки за справяне с "мъртвите души" в избирателните списъци, купуването и контролирането на избиратели, назначаването на неграмотни и незаинтересовани хора в изборните комисии, фалшификациите при броенето на бюлетини и при съставянето на протоколи, привилегированият достъп до медии на платежоспособните партии".

Дончева вижда неграмотност, невежество и агресивност като белег на управлението

Дончева вижда неграмотност, невежество и агресивност като белег на управлението

Тя определя Горанов като отмъстителен и злобен човек, не и велик финансист

Движение 21 предлага да бъдат предизвикани промени в изборното законодателство, за да бъде следващото управление реално излъчено от гражданите:

Създаване на актуален избирателен регистър, съдържащ изборните адреси на всеки избирател, потвърдени лично. Регистърът да е съставен по настоящ адрес в страната и чужбина, а потвърждаването да се извършва на хартия или по електронен път.

Създаване на регионални преброителни центрове, в които открито да се извършва преброяването на бюлетините или отчитането на машинното гласуване и попълването на изборните книжа от секциите в съответната община/район.

Промяна на начина за назначаване на избирателните комисии: Отмяна на партийно-квотния принцип и съкращаване на състава на комисиите. Членове на ЦИК, РИК, ОИК и СИК да може да предлагат както партии, така и български неправителствени организации. Половината от състава на РИК и ОИК да бъде постоянен, от експерти с високи професионални качества. СИК да се състои от пет члена. За председател да бъде назначаван юрист - адвокат или магистрат. Недопускане на членове, които не са преминали обучение. Въвеждане на краен срок за замяна на членове - не по късно от седмица преди изборния ден.

Отпадане на платените форми за медийно отразяване на предизборната кампания.

Дончева убедена: Изборите не променят нищо, трябва революция

Дончева убедена: Изборите не променят нищо, трябва революция

Европа крепяла статуквото в България