МС въвежда нов модел на заплащане на държавните служители. Брутното възнаграждение на чиновниците ще бъде разделено на 2 части - постоянна част и променлива част.

Промените оповести финансовият министър Симеон Дянков на брифинг в МС.

Постоянната част ще се състои от постоянна заплата плюс допълнително възнаграждение. Променливата част ще съдържа бонуси за постигнати резултати.

Съотношението между постоянна и променлива част ще бъде 75/25, каза Дянков. Размерът на основната заплата ще се определя чрез матрична скала, уточни финансовият министър.

Също така кабинетът е решил да се премахне допълнителното възнаграждение за прослужено време. Променливата част от заплатата на държавните служители ще се сформира от текущи и целеви резултати.

Според Симеон Дянков така ще се стимулират индивидуалните постижения на чиновниците. Така в зависимост от постигнатите резултати, бонусът, който ще получи един младши експерт, може да достигне бонуса на директор на дирекция, например.

С този нов модел, според финансовия министър, се гарантира прозрачност при формиране на работните заплати на чиновниците. Той обеща, че допълнителните квалификации на служителите, също ще се отразят на месечното им възнаграждение.

Премахва се във всички държавни структури процентът от такси и глоби, съобщи още финансист номер едно. Досега, както той се изрази, през ноември таксите и глобите рязко се увеличавали, за да може през декември служителите да си гарантират бонуси в размер на поне още една заплата.

Също така с целеви награди ще се стимулират младите служители бързо да израстват в кариерата.
Това решение на правителството ще влезе в сила от 1.01.2011, тъй като ще се наложи да бъдат променени 50 нормативни акта.

Решението ще влезе в сила по-късно в МВР и МО. Там този модел на заплащане ще бъде въведен до средата на 2012. Причината е, че там не съществува променлива част на заплатата, няма и бонуси. В тези 2 ведомства възнаграждението на служителите е 100% постоянна част.

На тези две министерства се дава толеранс от година-година и половина, изтъкна Симеон Дянков. Има достатъчно финансов ресурс да се осъществи този модел, категоричен е финансовият министър.

Променя се и единния класификатор на длъжностите, тъй като в настоящия има професии, които вече ги няма у нас, а в същото време липсват по-новите професии.

Министърът посочи за пример професията архивар, която фигурира в класификатора. С въвеждането на новите технологии обаче тази професия вече не е актуална. Липсват почти всички групи програмисти.

Дянков уточни, че този модел няма да касае министерските заплати, както и заплатите на зам.-министрите. Финансовият министър планира да въведе бонуси и за по-търсените професии, за които заплащането в частния сектор е много по-високо, отколкото в държавната администрация.

Симеон Дянков каза още, че в момента в неговото министерство заплащането на служителите се формира 50% постоянна заплата и 50% допълнително стимулиране.

Дянков ще експериментира с финансовото ведомство като въведе още един нов модел - т.нар. "модел 360 градуса". Този модел е познат в САЩ и представлява оценяване работата на дадена институция. При него не само шефовете оценяват работата на служителите си, но и служителите оценяват работата на ръководителя си.