Да се изсветли заплащането в болниците и в бордовете на държавните - да влезнат одитори. Затова настоява финансовият министър Симеон Дянков. Той изтъкна, че както е правилно да се изсветли заплащането в държавната администрация, логиката относно работещите в болниците е същата.

Дянков посочи, че основната заплата при лекарите е 850-900 лв., но всъщност е 2-3 пъти по-голяма, като се имат предвид допълнителните плащания и подчерта, че това е било така и 2009 и 2010 г. - кризисният период.

"Като се увеличи с 20% основната заплата, хем ще има прозрачност, хем няма да се събират пари в резервни фондове и да се раздават допълнителни средства, както в министерства и агенции събират глоби и си ги раздават като коледни надбавки", поясни Дянков.

Той изтъкна заложеното в Закона за държавния служител - заплатите да се увеличават за сметка на допълнителните приходи от материално стимулиране. Това ще има много позитивен ефект и при вземане на потребителски кредит, изтъкна Дянков.

Ако в бордовете на държавните болници влязат финансови одитори по съвсем друг начин ще се правят финансите в болниците, изтъкна още Дянков.
Финансовият министър е категоричен, че тази политика е правилна, тя е политика на изсветляване на доходите.

„Може в някои сектори - например в Спешната помощ да има смисъл да се увеличат заплатите, но първо трябва да се изсветлят сега доходите и ще се види, че те са доста по-големи от тези, които се водят като заплати", добави Дянков.