"Съмнявам се, че ще имаме редовно правителство след предсрочните парламентарни избори на 2 април, защото големите партии гледат към местните избори в края на есета". Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред БиТиВи.

По думите му ако има някаква надежда за съставяне на правителство, той ще е около партии, които искат влизане на България в Шенген и Еврозоната. ДБ е единственият политически играч, който се фокусира върху тази тема, посочи Дянков.

По-реалната прогноза за влизане на България в Еврозоната е 2025 г., каза бившият финансов министър и добави, че чрез подтискане на инфлацията държавата може да отговори на критериите за влизане в Еврозоната. Това обаче няма да стане за 2-3 месеца, а поне цялата година, изтъкна Дянков, който не вярва за едноцифрена прогноза за инфлацията.

Донев се надява на смело НС, което да покрие критериите за влизане на България в еврозоната

Донев се надява на смело НС, което да покрие критериите за влизане на България в еврозоната

Единствено инфлацията ни спъва за еврозоната

Той обясни, че в България 2/3 от инфлацията се дължи на външни фактори и 1/3 на предишното редовно правителство. Веднъж като се вдигне цената, трудно си свалят търговците и производителите цената на продуктите. В момента, в който се качват цените, тя няма да спадне и това виждаме в момента в България, посочи Дянков.

Според него много трудно може да повлияе държавата чрез натиск на пазара. Най-лесният начин да паднат цените е през бюджета, по думите на бившия финансов министър. В следващия бюджет, когато бъде внесен от служебния ресорен министър, трябва ДДС-то да се качи на 20%, за да не се дава възможност за свръхпечалби на бизнесите, настоя Дянков, като каза още, че със спирането на субсидиите за търговските вериги и за бизнеса, цените на стоките ще спаднат.

Той смята, че в България няма достатъчно конкуренция на пазара. "Със сигурност в България има спекула, защото няма начин цените да бъдат такива", изтъкна Симеон Дянков.