Властта ще направи всичко възможно да предложи проект на бюджет такъв, какъвто трябва да бъде, за да отговаря на Маастрихстките критерии. Окончателната дума ще е на народните представители, но мнозинството, което ще бъде създадено и сформирано да излъчи редовно правителство, да гарантира за политиките през бюджета на държавата, за да може да бъдат спазени всички критерии.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев след среща с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия с ресор "Икономика в интересна хората" Валдис Домбровскис в Министерския съвет.

В рамките на разговора Донев и Домбровскис обсъдиха въпроси относно членството на България в еврозоната, техническата подготовка за изпълнение на критериите за членство, сроковете, които могат да бъдат поискани от ЕК и ЕЦБ, ангажиментите, които страната има по отношение на конвергентните доклади за членството на България в Еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост на страната ни, както и други теми от европейския дневен ред. Други теми на разговор били борбата с инфлацията, работата на Народното събрание и законодателството, което трябва да бъде прието за членството на страната в еврозоната, макроикономическата стабилност, бюджетният дефицит и това, което предстои да се направи като комуникационна стратегия за въвеждане на еврото в България.

Радев хвали служебния кабинет за ниските цени на газа и падащата инфлация пред зам.-шефа на ЕК

Радев хвали служебния кабинет за ниските цени на газа и падащата инфлация пред зам.-шефа на ЕК

Домбровскис се надява влизането ни в Еврозоната да не се отлага за твърде дълго време

Това, което служебното правителство направи от август месец миналата година, е от октомври месец да има спад на инфлационните индекси в България, посочи Донев и добави, че така ще можем да се доближим по критериите за инфлация по Маастрихстките критерии.

Служебното правителство следи много внимателно всички процеси, свързани с бюджетния дефицит в България, увери премиерът. Всички макропоказатели и изчисления на база измененията в законодателството през различни периоди на годината ще окажат ефект през 2023 г. върху целогодишните разходи, които трябва да направи държавата, предупреди Донев.

На въпрос на News.bg смятате ли, че ще стигне животът на 49-ото Народно събрание да приеме законопроектите по ПВУ и еврото, Донев се надява да има повече смелост и разум в новия парламент, за да приеме онези законопроекти, които са важни за развитието и бъдещето на страната. По ПВУ трябвало да бъдат приети през предходния парламент около 22 законопроекта и да станат закон, които са част от критериите, които да получим второто плащане по ПВУ. От тези законопроекти били приети само четири и Донев се надява да се приемат оставащите 18 законопроекта, свързани с ангажиментите на България по отношение на Зелената сделка. Народното събрание трябва да приеме и другите законопроекти, свързани с членството на България в еврозоната. Служебното правителство отново ще внесе законопроектите в парламента, така че да имат депутатите достатъчно време да ги приемат, обясни Гълъб Донев.

Дацов: Технически може да влезем в Еврозоната от юли 2024 г., но да не правим сметка без кръчмар

Дацов: Технически може да влезем в Еврозоната от юли 2024 г., но да не правим сметка без кръчмар

Еврозоната не е клуб и ние сме задължени по договора

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия с ресор "Икономика в интерес на хората" Валдис Домбровскис подчерта, че ЕК ще продължи да подкрепя правителството и да работи с българските власти и да гарантира, че тази работа ще доведе до успех и България ще влезе в Еврозоната. Поради високата инфлация, пред която са изправени всички държави от еврозоната, България не може да изпълни първоначалната дата за влизане в нея. Трябва да изчака, ще има забавяне и България да влезе в Еврозоната от 1 януари 2025 г., но трябва да отговори на всички европейски критерии и изисквания, обясни той.

"Това забавяне не трябва да обезкуражава България, защото очевидно еврото носи осезаеми ползи за икономиката и за гражданите. По този начин България ще попадне в центъра на европейския проект и ще има успех", надява се Домбровскис.

Той посочи, че България ще може да влезе в еврозоната, когато изпълни всички критерии по Маастрихт. Всички критерии са изпълнени и премиерът ни увери в намерението на правителството да работи за постигане на критерия за бюджетният дефицит, но единственият проблем е инфлацията, изтъкна Домбровскис.

Радев критикува за "опит за влизане в Еврозоната през задния вход"

Радев критикува за "опит за влизане в Еврозоната през задния вход"

Сегашната инфлация се дължи на предишни грешни управленски решения според президента