Финансовият министър Симеон Дянков отказа да обяви поименно към коя партия е заявил принадлежност всеки един от 17-те независими депутати и към коя партия се отправя и изплаща съответната субсидия, за което настояваше Павел Шопов от „Атака."

Дянков обясни по време на парламентарния контрол, че финансовото министерство съхранява декларациите само с цел правилно разпределяне на субсидията и като аргумент да не предостави исканата информация каза, че декларациите за принадлежност съдържат лична информация по закона за личните данни.

Министерство на финансите следва законите. Въпрос на решение на парламента е какви да са законите, въпрос на решение на самите депутати е те да обявяват своята политическа принадлежност, заяви финансист номер едно.

Този отговор, по думите на Шопов, е нескопосан опит да се скрие от обществото и политическите сили информацията, която би трябвало да е широкодостъпна и известна.

Обяснението, че декларациите съдържали лична информация, според атакиста, е смешно. „Могат да са тайна само ЕГН-тата на депутатите, но не и друго, поясни той и добави, че исканата информация не може да е класифицирана, защото за това има законов ред.

Явно бягате не от отговорност, а от едно елементарно ваше задължение да оповестите нещо, което става в министерство на финансите, обърна се Павел Шопов към Симеон Дянков и изрази недоумение, че исканата от него информация се пази като най-строго охраняваната тайна.

Тази тайна не може да бъде тайна дълго време, предупреди атакистът, подчертавайки че от различни страни се предприемат действия за изясняване на въпроса.

Според парламентарния правилник депутатите не могат да преминават от една парламентарна група в друга, но според закона, който беше приет от тройната коалиция, по конюнктурни причини тези депутати получават парите, като се определят към друга политическа сила, а не към тази, с която са влезли в НС, поясни депутатът от „Атака".