Подкрепата, дадена снощи за кандидатурата на Йорданка Фандъкова за кмет на столицата от градската организация на СДС, е част от споразумение между трите партии-членки на ЕНП - СДС, ДСБ и ГЕРБ.

Това обяви зам.-председателят на СДС Любен Петров, цитиран от БНР.

"Това е едно цялостно споразумение, което е в посока за общи политики в София, които оттук нататък трябва да се прилагат така, че софиянци да живеят наистина по-добре в нашия хубав град", посочи Любен Петров

Той уточни, че СДС няма претенции за постове в Столичната община и че споразумението най-вероятно ще бъде подписано до края на тази седмица.

Предстои Националният съвет на СДС също да обсъди въпроса с подкрепата на кандидата на ГЕРБ за столичен кмет Йорданка Фандъкова.

Зам.-председателят на НДСВ Илия Лингорски заяви от своя страна, че партията няма да издига свой кандидат на предстоящите избори за кмет на София. Все още не е ясно дали НДСВ ще подкрепи някой от известните вече кандидати, посочи Лингорски.

"Към този момент никой не ни е поканил или не е потърсил разговор с нас по отношение на тяхна кандидатура.
Не бихме се пазарили за зам.-кметски или други административни места, а бихме подкрепили действително кандидат, който изразява една позиция за София и за гражданите тук", обясни Илия Лингорски.

Зам.-председателят на НДСВ каза още, че в партията предстои обсъждане на въпроса за издигане на самостоятелна кандидатура за кметския пост във Враца.