В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят важни фактори. И двете не се интересуват от интереса на българските граждани. Това заяви в студиото на Нова телевизия евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки.

"Няма нито една заявена политическа сила, която да защитава само и единствено интереса на българските избиратели - едните слушат американското посолство, другите - руското", каза Джамбазки да даде пример с евроинтеграцията на РСМ.

В момента темата за Северна Македония е напълно заглъхнала в българската политика и на това се противопоставя Джамбазки. И в Европа "никой не се интересува от тази тема", а това не е правилно. Решението за отпадане на ветото е гласувано от партиите в наведена позиция, както обясни евродепутатът.

ВМРО обяви сбор на патриоти за промяна на конституционните устои

ВМРО обяви сбор на патриоти за промяна на конституционните устои

Парламентарната демокрация у нас е в разпад

Според него "не трябва да има граници между Черно море и Охрид" и "трябва да се завърши българското национално обединение". На въпрос дали говори за обединение на България и Македония, Джамбазки заяви, че това е добра идея, но и избегна директен отговор дали това е кауза на ВМРО и новата патриотична коалиция, която бе обявена вчера. Това можело да стане и в Европейския съюз, по думите на Джамбазки.

"Ние се интересуваме от нашето минало, биография и корени и защитата на българския национален интерес. Това ни е завещано от нашите предци, а и от вашите, обърна се към водещия, а и към зрителите Ангел Джамбазки с обяснение на целите на тази коалиция.

"Възраждане" не признава новата патриотична коалиция

"Възраждане" не признава новата патриотична коалиция

Партията ще се яви самостоятелно на изборите на 2 октомври

Той коментира и газовата диверсификация на страната. "България трябва да търси варианти да не зависи от един доставчик", смята Джамбазки. "Много дълги години зависимостта от един доставчик беше извор на политическа корупция, която формираше български правителства", обясни той.

Цените на енергоносителите, цените на газа и тока са също е важна тема за ВМРО, обясни съпредседателят на партията на войводите. На въпрос обаче защо при участието си в управлението (в коалиция с ГЕРБ, до април 2021 г., когато се състояха редовните избори, бел.ред.) не са извършили диверсификацията, Джамбазки заяви, че тогава не са имали вицепремиер по темата и затова не са го направили. А и "преди колко мандата беше това - докога ще си говорим за това, което не се е случило преди 4-5 мандата", попита Джамбазки.