Не очаквам нова голяма Студена война, а по-скоро ще се развива тази несигурност и конфликтите в Близкия изток. Това коментира евродепутатът и член на ВМРО Ангел Джамбазки в ефира на Нова телевизия на въпрос изправен ли е светът на прага на нова война.

Според Джамбазки светът се е променил коренно и няма нищо общо със световния ред, установен с границите от 1915 г.

Журналистът Петър Волгин от своя страна заяви, че е съгласен с думите на евродепутата. Той добави, че световният ред и сигурност са се променили тотално не от 1915 г., а 90-те години на миналия век.

"Виждаме възраждането на Русия, Китай и редица други държави, които не са съгласни да бъдат водени от един хегемон в лицето на САЩ", каза още той.

ЕС нахока Русия за 4-годишнината от окупацията на Крим

ЕС нахока Русия за 4-годишнината от окупацията на Крим

На 18 март 2014 Русия анексира полуострова от Украйна

На въпрос жертва ли е Русия на отровения бивш агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, Волгин коментира, че самата държава няма интерес да се случи това, защото по този начин се разрушават държавните отношения между страните.

Волгин допълни, че не е хубаво България да влиза толкова твърдо и без да мисли в такива ситуации.

Джамбазки също взе отношение по темата и коментира, че целта на този скандал, е да се мобилизира английското общество.

Припомняме, Сергей Скрипал и дъщеря му бяха открити в безсъзнание в центъра на града на 4 март. Версията, по която се работи от страна на британските власти е "нападение с цел убийство". Бившият полковник от руското разузнаване Сергей Скрипал през 2006 г. беше осъден за шпионаж в полза на Великобритания, а през 2010 г. помилван, след което му беше позволено да напусне Русия в замяна на 10 руски агенти, разобличени в САЩ.

Нападението над Скрипал предизвика дипломатичен скандал межу Русия и Великобритания. Британският премиер Тереза Мей заяви, че вижда Русия виновна за отравянето, а външният министър на Великобритания Борис Джонсън заподозря самия руски президент Владимир Путин като поръчител на нападението. 

"Този скандал се разрасна освен с предстоящата колосалната победа на Владимир Путин на президентските избори в Русия, но и с неговото изказване на първи март", допълни от своя страна Волгин.

Путин агитира руснаците да гласуват, играейки на струната "любов към родината"

Путин агитира руснаците да гласуват, играейки на струната "любов към родината"

Кремъл иска да легитимира четвъртия му управленски мандат

На въпрос ние в България трябва ли да се страхуваме от имперски призраци и двамата констатираха, че това, което трябва да направи Русия, е да печели приятели, а не да организира антируска кампания срещу себе си.

"Президентът Румен Радев е човекът, който прави всичко възможно българо-руските отношения да бъдат възможно най-добри, а не обтегнати", заяви Волгин и допълни, че ако Русия иска България да й бъде приятел, то трябва да се държи по-културно и по-внимателно.