Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини излезе с декларация от името на Европейския съюз по повод четвъртата годишнина от незаконното анексиране на Крим и Севастопол от страна на Русия.

ЕС оставал твърдо ангажиран с въпроса за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подчертава Могерини. 

"Европейският съюз изтъква отново, че не признава и продължава да осъжда това нарушение на международното право. То продължава да бъде пряко предизвикателство за международната сигурност със сериозни последици за международния правен ред, който защитава единството и суверенитета на всички държави", се отбелязва декларацията.

Допълва се, че ЕС оставал ангажиран с пълното прилагане на политиката си на непризнаване, в това число посредством санкции. ЕС не признава и провеждането на избори от страна на Русия в Крим.

Русия никога няма да върне Крим на Украйна, отсече Путин

Русия никога няма да върне Крим на Украйна, отсече Путин

"Такива обстоятелства не съществуват и никога няма да съществуват"

"Протичащата милитаризация на полуострова продължава да оказва влияние върху положението със сигурността в региона на Черно море. В нарушение на международното хуманитарно право жителите на Крим биват принуждавани да приемат руско гражданство и набирани във въоръжените сили на Руската федерация", се посочва още в декларацията на Могерини. 

Европейският съюз осъжда изграждането на моста през Керченския пролив без съгласието на Украйна и наложените с това ограничения на свободата на транзитно преминаване.

"След незаконното анексиране от Руската федерация положението с правата на човека на Кримския полуостров се влоши още повече. Жителите на полуострова се сблъскват със системни ограничения на основните свободи, като свободата на изразяване, вероизповедание или убеждения и на сдружаване, както и правото на мирни събрания", констатира ръководителката на европейската дипломация.

Русия отвърна: Крим беше руски, когато САЩ все още не съществуваха

Русия отвърна: Крим беше руски, когато САЩ все още не съществуваха

Алексей Пушков отговори на документа на Държавния департамент, озаглавен "Крим - това е Украйна"

По думите ѝ, правата на кримските татари са били сериозно нарушени със закриването на кримските татарски медии, забраната на дейността на техния орган на самоуправление Меджлиса и преследването на неговите ръководители и на членове на тази общност.

Могерини настоява, че на кримските татари, украинците и всички етнически и религиозни общности на полуострова трябва да се гарантира възможността да поддържат и развиват своята култура, традиции, образование и идентичност.

"ЕС отново призовава за незабавното освобождаване на Олег Сенцов, Олександър Колченко, Микола Семена и на всички лица, задържани и осъдени в нарушение на международното право. Журналистите, правозащитниците и адвокатите на защитата следва да могат да работят в условията на независимост и без ненужна намеса", подчертава тя. 

ЕС призовава за пълно спазване на международните стандарти на правата на човека на полуострова. Всички нерешени случаи на нарушения и злоупотреби с човешките права, като насилствено изчезване, изтезания и екзекуции трябвало да бъдат щателно разследвани.

Предоставянето на пълен, свободен и неограничен достъп на международните правозащитници до цялата територия на Украйна, включително до Крим и Севастопол, продължава да бъде от първостепенна важност.