Има огромен натиск от страна на ЕС към България да подкрепим членството на Северна Македония в общността. Тази позиция изрази пред News.bg евродепутатът Ангел Джамбазки. Европейските ми колеги са решили да минат по най-тънката лайстна, отчете той. По думите му европейците били свикнали българските правителства да бъдат мекушави и безгръбначни и затова се опитвали да ни принудят да отстъпим без никакви реални действия от страна на Скопие. Това е дълбоко обидно за нас, българите, отчете евродепутатът.

Според него е нечестно Албания и Северна Македония да вървят в пакет за ЕС. Той сподели, че е съгласен Албания да започне преговори, а западняците не искат Албания да започне да преговаря, разкри Джамбазки. Албания е изпълнила всички изисквания и в даден момент Тирана ще поиска разделяне от Северна Македония, прогнозира евродепутатът. Тогава ще дойдат големите проблеми за Скопие, който ще трябва да започне да прилага договора за добросъседство, допълни Джамбазки.

Той поясни, че българско вето за членството на Северна Македония в ЕС няма. Такова ще има, ако продължава политиката на РСМ, каквато е в момента, когато дойде момента за нейното присъединяване. В момента има несъгласие от страна на България за първа междуправителствена конференция. Джамбазки подчерта, че това несъгласие е заради неизпълнението на Договора за добросъседство от страна на югозападната ни съседка.

Европа не иска да отваря кутията на Пандора с историческия спор между Скопие и София

Европа не иска да отваря кутията на Пандора с историческия спор между Скопие и София

Натискът над България бил легитимен

Властта трябва да разбере, по думите му, че няма причини за предателство. Евродепутатът е категоричен, че властта се поддава на натиска. Всеки ден въртят-сучат и измислят някаква глупост, обясни Ангел Джамбазки. По думите му мисловният кръг около МС панически търси нещо, с което да излъже българите. Според него Западът е наясно, че Северна Македония няма да завърши предговорите за ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон иска Европа на три скорости: Едната с Германия и страните основателки, втората- периферни страни като нас, а третият кръг ще е на вечните асоциирани членки. Те не искат да правят Македония част от ЕС, това е дълбока лъжа, убеден е евродепутатът.

"Тях не ги интересува, че българите имат някакво мнение. Те казват: Какво ни интересуват нас някакви диви, некъпани, балкански субекти. Казали сме им да започват преговори, да започват. Това е отвратителното на цялата тази работа", смята Ангел Джамбазки. Затова и според него се губела добрата идея за ЕС.

Лена Бориславова: Търсим консенсус за Северна Македония
Обновена

Лена Бориславова: Търсим консенсус за Северна Македония

Готви се актуализация на бюджета