Само за една година страната ни се е превърнала от място, където тържествува толерантността, в държава "на дъното" на класацията по гостоприемство за чужди нелегални имигранти и бежанци.
Доказателство за това са данните от представително проучване на агенция "Медиана", в което 1001 българи са признали какво е тяхното лично отношение към бежанската вълна, която през последните месеци нахлу у нас.

Само преди година България се е нареждала на трето място сред европейските страни - след Испания и Швеция, по отношение на толерантност към гражданите на конфликтни държави. Днес обаче 33 на сто от българите са затворили вратите и сърцата си за хората, които търсят закрила именно в страната ни.
Държавата ни отвори границите си за около 10 000 бежанци, но една трета от българския народ смята, че всички те трябва да бъдат изгонени. Най-критични са 20% от запитаните, които твърдо заявяват за бежанците - "не трябва да им помагаме".
За затварянето на бежанците в специални лагери настояват близо 42% от участниците в изследването.

Проучването не е пропуснало и зачестилите нападения през последните седмици срещу бежанци или нелегални имигранти. Близо 15% от попитаните одобряват изцяло или донякъде насилието срещу бежанците. "15 звучи успокояващо, но това всъщност са около 1 млн. от пълнолетното население на страната ни", подчерта шефът на социологическата агенция Кольо Колев.

По отношение на толерантността обаче страната ни не е сама. Критично настроени към бежанците са и държави като Португалия и Холандия. Основната причина за това българите да не искат и да не приемат нелегални имигранти е бедността в страната ни. 79 на сто от запитаните са на мнение, че България е прекалено бедна страна, за да може да си позволи още един проблем на главата си.

Българите се страхуват от бежанците и заради увеличаване на криминалната престъпност, притесняват се и от болести и зарази и от усложняване на икономическото състояние на страната ни.

Обратната страна на монетата обаче показва, че 85 на сто от българските граждани не приемат насилието срещу бежанци, 52 на сто дори претендират за това да се помага на нелегалните имигранти и бежанците, а 65% искат да се осигуряват нормални условия за живот на тези нуждаещи се хора.

Обобщението, което направи Колев, е, че самата бежанска вълна е силно медийна и политически експонирана.

Към това становище се присъедини и евродепутатът Илияна Йотова.
"У нас нараства не толкова нетолерантността и ксенофобията, колкото яростният крясък срещу бежанската вълна", заключи още Йотова. Тя критикува държавните институции за това, че са закъснели с реакцията си по отношение на вълната от нелегални имигранти и хора, които търсят закрила.
"Големият разговор по бежанските проблеми у нас все още не е започнал", коментира евродепутатът и призова за промяна.