"Ден и половина преди Народното събрание да излезе в отпуска се вкарва предложение, което е крайно негативно за целия бранш". Това заяви пред БНР Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи, по повод предложението на законопроект за облагане с данък на едрите земевладелци.

Стайков изтъкна момента, когато се прави това - в условия на пандемия, когато всички в Европа се опитват да си помагат, в година на суша. "За нас беше голям стрес, че се иска да се облагат земеделци", каза той и оспори твърдението, че фермерите не плащат данъци.

"Не е коректно да се поставя бариера от декари... Не можем да слагаме дискриминация на бизнеса и бранша", каза той.

По думите на Стайков налагането на допълнителни данъци на определени хора ще създаде недоверие сред инвеститорите в чужбина.

"Искат тези, които плащат най-много, да продължат, да ги обложат с друг данък. Трябва да има разграничение. Ако се говори за данък само за земята, да не се обвързва, че не се плаща нищо от никой, а да се консултира с бранша", каза Стайков.

До десет дни от Асоциацията ще излязат със становище, в което ще бъде пояснено какво ще загуби пазарът на земеделска земя от предложението на депутатите от ВМРО искат едрите земевладелци (физически или юридически лица), които притежават повече от 20 000 дка на територията на страната, да бъдат обложени с данък.