Честите смени на ръководители в Агенция САПАРД не са от полза нито за България, нито за Европейската комисия.

Това мнение е изказал еврокомисарят по земеделието Мариан Фишер Бойл по време на срещата си днес с вицепремиера Меглена Плугчиева.

Комисарят е посочил, че е трудно да се води диалог с такива ръководители на агенция, обявява говорителят му Майкъл Ман, цитиран от БНР.

„Комисарят отбеляза, че е доста трудно да се води диалог с ръководителите на агенцията, ако те непрекъснато се сменят. Освен това ще е добре и за България, и за нас, ако има известна последователност и стабилност, посочва Ман.

Той добавя, че българските власти трябва сами да решат дали да постигнат това с политически назначения или с конкурс на базата на професионални критерии.

Говорителят съобщава още, че Меглена Плугчиева се е ангажирала да представи в следващите седмици в Брюксел допълнителна информация по нерешените проблеми, заради които Еврокомисията реши засега да не възстановят плащаният по САПАРД.

Става въпрос за създаването на механизъм срещу свързаните фирми фантоми, чрез които се източват пари по програмата, както и за липсата на обвинения и присъди по вече установени престъпления.

Еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер също ще се срещне в Меглена Плугчиева.
Предстои до няколко седмици да се вземе решение дали да бъдат размразени плащания по ИСПА.

Меглена Плугчиева се среща с Мариан Фишер Бойл и Данута Хюбнер. 

Моята нагласа е повече да слушам. Очаквам скоро да получа доклад от одитната комисия, която беше в България. Сигурна съм, че все още ще има много работа за вършене, но съм оптимист", каза Хюбнер.

Тя за пореден път призова българските власти да побързат по работата по европейските програми, тъй като България има много за наваксване.