Европейската комисия поздрави България за постиженията на ротационното председателство на страната ни на Съвета на ЕС.

В писмо до постоянния представител на Република България в Европейския съюз генералният секретар на Европейската комисия (ЕК) изрази силното си впечатление от постигнатото по време на европредседателството.

"Комисията оценява тесните и конструктивни отношения, които изградихме. Работихме ръка за ръка и можем да сме горди от постигнатия прогрес по дневния ред на ЕС", пише в писмото.

Акцент в писмото е успеха на срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която се проведе в София на 17 май 2018 г. Припомняме, на срещата се потвърди ангажиментът към европейската перспектива на държавите от Западните Балкани.

Декларацията от срещата на върха в София

ЕС и Западните Балкани договориха европейската перспектива, но не и реално членство
Обновена

ЕС и Западните Балкани договориха европейската перспектива, но не и реално членство

Лидерите на ЕС и държавите от Западните Балкани приеха Декларацията от София

В писмото се изразяват специални благодарности и за: прогреса, който България като председател е успяла да постигне в сферата на Банковия Съюз - системата за банков надзор и преструктуриране, която работи на базата на действащи в целия ЕС правила; постигането на преговорен мандат за споразумението пост-Котону, което ще зададе общата рамка на отношенията на ЕС с държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн в следващите две десетилетия; реформата на Общоевропейската система за бежанците, определяща правилата за регистрация и разпределение на мигранти; Реформата на Дъблинския регламент, който седи в основата на общата европейска бежанска политика; както и за бързото стартиране на диалога по Многогодишната финансова рамка - следващия бюджет на Европейския съюз за периода от 2021 г. до 2027 г.

В заключение Мартин Зелмайер пише: "Съединението прави силата - и след Българското председателство!"

Западните Балкани остават приоритет и за австрийското председателство

Западните Балкани остават приоритет и за австрийското председателство

Споразумението между Гърция и Македония е важна крачка напред