Европейската комисия категорично осъжда атентата срещу главния прокурор Иван Гешев. Това заяви Анита Хипер, говорител на ЕК, цитирана от БНР.

"Това е безсмислено и подло насилствено деяние, което няма място в нашето общество", коментира тя.

По-думите й Еврокомисията очаква националните ни власти да изправят извършителите на този престъпен акт бързо и решително пред съда. "На този етап, разбира се, не можем да спекулираме за мотивите, които стоят зад него", посочи Хипер.

И израелски експерт възхитен от професионализма в бомбата за Гешев

И израелски експерт възхитен от професионализма в бомбата за Гешев

Взривното устройство е самоделно и е с еквивалента на 3 килограма тротил

"Вчера взривно устройство избухна на пътя на кортежа на главния прокурор на Република България. Осъждам по най-категоричен начин нападението над главния прокурор на Република Българи и пожелавам на г-н Гешев и семейството му да се възстановят от това травмиращо произшествие", се казва в изявление на ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьвеши.

В Европейския съюз престъпниците, които смеят да атакуват който и да е представител на правосъдието, трябва да се считат за крайно опасни и да се борим срещу тях с най-голяма решителност, изтъква Кьовеши.

"Вярвам, че българските полицейски сили, прокурори и съдии ще предприемат всички необходими мерки за защита на върховенството на закона и независимостта на съдебната система в България и няма да щадят усилия, докато не се хвърли изцяло светлина върху това какво се е случило, кой е отговорен и как е могло да се стигне до това", посочва европейският главен прокурор.