Европейската комисия одобри Плана за преструктуриране на "Български пощи" ЕАД. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Това отвори възможността капиталът на дружеството да бъде увеличен.

От МС посочват, че увеличаването на капитала на пощенския оператор ще се формира от непарична вноска, представляваща вземане на държавата от "Български пощи" ЕАД в размер на 50 млн. лева, заедно с дължимата лихва. Средствата бяха отпуснати на 7 юли 2023 г.

След одобряване на Плана за преструктуриране от ЕК, сумата, която държавата към момента е предоставила като заем на дружеството, ще се преобразува в капитал. Така "Български пощи" ще изплува и вече няма да е със статут на предприятие в затруднено положение.

Дружеството ще има възможност да получава в пълен размер компенсацията от държавния бюджет за универсалната пощенска услуга и за изплащането на пенсии чрез пощенски станции.

Също така Министерският съвет удължи срока на заема за оздравяване на "Български пощи" ЕАД до 31.07.2024 г. Средствата в размер на 50 млн. лв. бяха отпуснати на 7 юли 2023 г. с одобрението на Европейската комисия.

Предоставянето на финансовата подкрепа беше обвързано със задължение да бъде изготвен и одобрен от Европейската комисия План за преструктуриране на дружеството.

Ръководството и синдикатите на "Български пощи" подписаха нов Колективен трудов договор

Ръководството и синдикатите на "Български пощи" подписаха нов Колективен трудов договор

Социалните придобивки за служителите се запазват