Европейската комисия не се нае с коментар относно предложението за отпадане на проверките по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния, съобщава БТА.

Припомняме, писмо с подобна идея беше изпратено до гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис от български, румънски и гръцки политици.

Няма да коментираме съдържанието на писмо, което не е изпратено до нас и не сме виждали, заяви говорител на ЕК в тази връзка.

Зам.-шефът на ЕК очаква България да влезе в Шенген и по суша до края на годината

Зам.-шефът на ЕК очаква България да влезе в Шенген и по суша до края на годината

Темата обаче не е приоритет на белгийското председателство на ЕС

В края на миналата година Съветът на ЕС единодушно одобри присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

Отпадането на проверките по въздушните и морските граници влиза в сила от 31 март и това се дължи на усилията, положени от двете страни и тяхната политическа решимост, отбеляза още говорителят.

Той посочи, че частите от Шенгенското законодателство, които се прилагат спрямо България и Румъния, са известни.

"Не можем да предполагаме какво може да се добави към договореното решение и какви следващи решения ще бъдат взети. Предприетите досега стъпки отнеха време и изискваха преговори, за да може да отпаднат проверките при някои видове пътуване до останалите страни от ЕС", коментира говорителят.

Лорер търси подкрепа за Балкански Шенген

Лорер търси подкрепа за Балкански Шенген

Предлагат премахване на граничния контрол между България, Гърция и Румъния