Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че подкрепя да има строежи и по морето и по планините, но с регламент и правила. Според него ако нямало такива планове, природата щяла да пострада най-много. Това коментира той в сутрешния блок на БиТиВи. 

По повод изграждането на изкуствен частен плаж в Созопол и разрушаването на скалите, Димов изтъкна, че това е установено като незаконно и инспекцията в Бургас е насрочила глоба.

"Плажът е държавна собственост и ще бъде предаден на държавата за управление и отдаване на концесия", посочи той.

Нено Димов увери, че тази година водата на морето щяла да е изключително чиста. Проверени били пречиствателните станции, всички работели и предстояло да се разширят тези в Китен и Приморско. След края на сезона ще се строи в Айтос нова пречиствателна станция.

По темата с проблемите на Хасково с водата, той съобщи, че шест от спрените кладенци в града са били пуснати, тъй като нормите на уран са паднали под допустимото. Водата обаче все още може да се използва само за битови нужди и не е годна за пиене.

Очаквало се становище на БАН за влиянието на алфа частиците и здравното министерство да даде индикативни нива, над които не може да се употребява водата.

Димов посочи, че краткосрочно решение за питейната вода на Хасково е да се направят допълнителни сондажи, а едно от дългосрочните е да се проучват два язовира.

Трън каза "не" на златодобива
Обновена

Трън каза "не" на златодобива

59,7% е общата избирателна активност

По повод референдума в Трън, който каза "не" на златодобива, Димов посочи, че сега има обжалване пред съда и той трябва да вземе решение по референдума като процедура.

"Ако бъде признат, процедурата ще спре, ако не бъде ще продължи. Един от елементите е да се направи оценка за въздействие по околната среда. Ако находището бъде обявено за национално богатство, вероятно референдумът няма да има национален ефект, ще трябва да се прави национален, ако въобще трябва да се прави такова нещо", обясни министърът.

Той е категоричен, че няма как да се каже дали златодобива ще бъде опасен за хората без да се направи оценка на въздействието.