В първата седмица на октомври ще има дебат в пленарната зала на европейския парламент за върховенството на закона България. Това съобщи евродепутатът от БСП Елена Йончева в интервю за БиТиВи. По думите й такъв дебат се прави за държави, които се намират в критично положение.

Най-вероятно този дебат ще приключи с резолюция и това ще има сериозни последици за България, може да доведе включително и до спиране на еврофондове. "Правителството да не си прави илюзии", препоръча Йончева.

Вчерашният дебат в комисия LIBE беше изключително важен, посочи Йовчева и открои, че той е показал, че Механизмът спрямо България продължава да съществува, активен е и никой не се ангажира с неговото отпадане- Така спрямо страната ни може да има два механизма - един за всички страни от ЕС, който включва и наблюдение на медийната свобода, и старият механизъм от 2006 г.

Брюксел не е строгият класен, уверява Андрей Новаков

Брюксел не е строгият класен, уверява Андрей Новаков

Трябва да имаме самочувствие на пълноправен член на ЕС

Елена Йончева открои, че до този момент никога премиер, поканен на изслушване в ЕП, не е отказвал присъствие, както направи миналата седмица Бойко Борисов и изпрати три дами като представители на страната.

Положителното, по думите на Йончева, е, че в Европейския парламент вече се говори за върховенството на закона в България и то благодарение на протестите. Сравненията с Беларус са основателни, тъй като в България има авторитарен режим. Европа вече си отваря очите за това, според Йончева. "В Брюксел много добре знаят какъв е Борисов, но мълчат... Борисов трябва да си отиде, но и ние трябва да направим всичко възможно нови Борисовци да не се появяват", коментира евродепутатът.

Евродепутати с различни интерпретации за заседанието на LIBE

Евродепутати с различни интерпретации за заседанието на LIBE

Емил Радев, Радан Кънев, Илхан Кючюк

Елена Йончева призна, че е разтревожена от процесите, които текат в БСП. За първи път в БСП, по думите на Йончева, няма дебат и то при избор на лидер на партията. Тези избори са много странни, заяви Йончева, която не иска социалистическата партия да върви по стъпките на Борисов и да стане подобна на ГЕРБ.

Не разбирам например защо БСП трябва да се присъединява към протестите, това е най-голямата опозиционна партия, тя трябваше отдавна да води тези протести", каза Елена Йончева. Според нея това не се случва, защото хората не вярват, че този лидер (Корнелия Нинова, бел.ред.) наистина се бори срещу корупцията.

Елена Йончева посочи и че Нинова не е подписала нито един от трите сигнала, които са внесени в прокуратурата, по аферата "Барселона". А тя е важна, защото Борисов се страхува, че може да бъде разнищена на европейско ниво.